En aquesta taula hi ha una petita mostra dels més de 4.000 documents que el Col·legi de Procuradors ha cedit a l'Ajuntament. S'hi poden veure, per exemple, un llibre d'actes de 1760, una provisió reial del segle XVII o expedients dels membres col·legiats. En la col·lecció cedida, però, n'hi ha de molt més antics. Comprèn un període de més de 600 anys d'història, des de 1349 fins a 1996. MONTSERRAT MONTALT, vocal de comunicació i cultura de l'Il·lustre Col·legi de Procuradors de Tribunals de Barcelona "Dos tipus de documents. Uns que serien més de caràcter col·letgial, és a dir, com els procuradors accedien a la professió, els requisits que es necessitaven per exercir... i l'altre serien més documents de relació de la professió de procurador amb altres gremis de la ciutat, serien documents més de caràcter extern." JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de cultura "Hem de tenir l'ambició d'agregar, estudiar, investigar, reunir... tots aquells fons que d'alguna manera o altra han configurat com us deia abans, la ciutat." Del total de documents, se'n digitalitzaran entre el 30 i el 40%, una operació per a la qual disposen d'un pressupost de 23.000 euros. Si tot va segons el previst, els treballs s'iniciaran en els propers dies i s'allargaran fins a finals d'any. JOSEP LLUÍS TARRAUBELLA, director de l'Arxiu Històric de la Ciutat "La documentació que es digitalitza és aquella documentació més emblemàtica, més important, de més valor històric i, per tant, també previsiblement de més utilització per part dels investigadors. Per tant, la consulta d'aquesta documentació un cop digitalitzada ens permetrà preservar l'original, i d'altra banda també facilitar-ne la difusió." Els documents, cedits per a un període de 25 anys prorrogables, se sumaran als que ja han cedit a la ciutat altres corporacions professionals o gremis, com el dels sabaters o els flequers.

Dels més de 1.400 documents, se’n digitalitzaran entre un 30 i un 40%, una operació que tant els responsables de l’Arxiu Històric de la Ciutat com els del Col·legi de Procuradors dels Tribunals consideren fonamental. Permetrà, d’una banda, preservar els documents originals, i de l’altra, facilitar-ne la difusió i l’accés dels historiadors i investigadors. Per tot plegat, disposen d’un pressupost de 23.000 euros. Si tot va segons el previst, els treballs s’iniciaran en els propers dies i s’allargaran fins a finals d’any.

La col·lecció cedida compren un període de 647 anys, des del 1349 fins al 1996. Segons els responsables del col·legi, s’hi troben dos tipus de documents: els primers, són sobretot documents i reglaments d’ús intern; i els segons, fan referència a les relacions externes del col·legi amb altres gremis i institucions. Tot plegat, diuen, permet aprofundir en el coneixement històric de la ciutat perquè “de com s’exercia la professió també veiem com era la ciutat durant aquests aquests segles”.