precinte Guàrdia Urbana

Agents de la Guàrdia Urbana van localitzar aquest diumenge unes canonades d’amiant abandonades a la via pública al carrer de Zamora (Sant Martí). La patrulla va fer un informe i va avisar els serveis per poder precintar aquest punt i aplicar els protocols pertinents per recollir-ho amb seguretat.

Què cal fer si trobo material amb amiant al carrer?

En cas de detectar residus o trossos de material amb amiant a la via pública cal avisar sempre al 010 i indicar la situació exacta del lloc. Quan els serveis municipals reben l’avís s’activa un protocol de retirada que preveu, primer de tot, alertar la Guàrdia Urbana per precintar l’entorn i comprovar-ne la toxicitat. Després, s’hi fa una inspecció i s’engega el procediment de denúncia, si s’escau. Paral·lelament, es fan els tràmits per retirar els residus.

L’amiant: un material cancerigen prohibit

Durant dècades, el fibrociment o amiant s’ha fet servir com a material molt habitual en la construcció pel baix cost que té. Però es va anar restringint a partir del 1977 quan es va descobrir que era una substància cancerígena. A Espanya està prohibit fabricar i comercialitzar productes que continguin amiant des del 2001.

En els darrers anys s’ha intensificat la retirada de fibrociment dels edificis de la ciutat així com de les instal·lacions del metro. Un dels punts on més s’ha avançat ha estat en el desamiantatge d’escoles i i edificis propers. Per exemple, l’Escola 9 Graons (Eixample), on es va enderrocar una nau propera amb fibrociment, o l’Escola la Llacuna, on també es va desamiantar una construcció annexa.

Comparteix a: