La Guàrdia Urbana de Barcelona ha localitzat un abocament de fibrociment al districte de Sant Andreu, en concret al passeig de la Verneda. Segons ha informat el cos a les xarxes socials, un cop localitzat l’amiant agents de la policia barcelonina han precintat l’espai i activat el protocol de recollida. El fibrociment conté amiant i cal ser molt curós a l’hora de desprendre-se’n.

Què cal fer si trobo material amb amiant al carrer?

En cas de detectar residus o trossos de material amb amiant a la via pública cal avisar sempre al 010 i indicar la situació exacta del lloc. Quan els serveis municipals reben l’avís s’activa un protocol de retirada que preveu, primer de tot, alertar la Guàrdia Urbana per precintar l’entorn i comprovar-ne la toxicitat. Després, s’hi fa una inspecció i s’engega el procediment de denúncia, si s’escau. Paral·lelament, es fan els tràmits per fer la retirada dels residus.

I si tinc amiant a casa?

Segons explica l’Ajuntament de Barcelona, en cas de tenir petits objectes amb amiant a casa, com ara jardineres, cal anar al punt verd de zona de la Vall d’Hebron, que és l’únic que ofereix el servei de recollida d’aquests materials a Barcelona. En aquests casos, és important que cap dels objectes traslladats estiguin trencats o esquerdats i seguir les indicacions de seguretat del personal del punt verd: utilitzar guants, mascareta d’un sol ús, bosses específiques ben precintades i, si pot ser, vestir una granota.

Per quantitats grans d’amiant, empreses acreditades

En el cas que les quantitats de fibrociment amb amiant siguin considerables, sempre cal contractar empreses inscrites al registre d’empreses amb risc d’amiant. El consistori recorda que la presència d’amiant en si no és perillosa, si no que el risc apareix quan s’allibera a l’aire i s’inhala. En aquest sentit expliquen que la responsabilitat dels edificis és dels propietaris, que els han de mantenir en bon estat. I en tot cas, insisteixen que la identificació i avaluació de l’estat de conservació l’han de fer professionals.