Pas endavant per a l’Escola 9 Graons (l’Eixample), que començarà el curs sense haver-se de preocupar per l’amiant. En només quatre dies els operaris han pogut retirar totes les plaques de fibrociment de la teulada del pàrquing ubicat al mig del pati escolar. En els propers dies, es desmuntarà la coberta i s’enderrocarà del tot l’aparcament, que servirà perquè l’escola pugui construir-hi un gimnàs o una pista esportiva. Les famílies del centre valoren el pas edavant que suposarà per a l’escola però critiquen que el desamiantat ha trigat massa en iniciar-se.

Comença el desamiantatge de l’Escola 9 Graons

Desamiantatge amb protocols de seguretat i prevenció

Els treballs de desamiantatge van arrencar el 22 de juliol i han avançat a un ritme més ràpid del previst. Les tasques s’han fet amb protocols estrictes de seguretat i protecció per retirar les plaques de fibrociment de la teulada. Durant tot el procés s’estan prenent mostres a l’aire i al terra del pati, on fins ara no s’ha detectat ni rastre de fibrociment.

retirada amiant Escola 9 Graons

Des de l’Ajuntament, el regidor d’Educació i de l’Eixample, Pau Gonzàlez, destaca que les obres avancen “a bon ritme” i permetran que “l’escola comenci el curs amb normalitat” i ja lliure d’amiant. Les obres de desamiantatge van començat poc després que l’Ajuntament es convertís en propietari de la finca després d’expropiar-la per 700.000 €, en un procés “llarg i complex” que s’ha acabat allargant cinc anys.

Mapa d’amiant fet amb intel·ligència artificial

Crítiques de les famílies per la tardança i demandes pendents

Les famílies representades per l’AFA de l’escola, després de cinc anys de lluita i patiment per la salut dels infants, asseguren que “per fi veuen la llum”. Un dels membres de l’AFA, Jordi Gonzàlez, critica la tardança en l’inici de les obres, que no han pogut començar fins que la finca s’ha expropiat. Tot i que s’han pres mostres que han descartat rastres d’amiant a l’espai durant les obres, l’AFA demana que es renovi tota la sorra del pati per si hi ha traces d’amiant i poder començar el curs amb seguretat.

L’AFA lamenta que fins ara els alumnes de l’escola s’han de desplaçar a altres espais del barri per fer les activitats esportives i extraescolars o el casal d’estiu perquè no tenen espai on fer-ho. I demanen que, quan s’enderroqui l’aparcament es destini a usos esportius, per fer-hi una pista escolar o el futur gimnàs de l’escola.