"Té forma de plàtan... té forma de somriure... de formatge.... de mandarina......." Totes aquestes formes no són cap altra cosa que l'eclipsi de sol parcial que aquest matí s'ha pogut veure des de qualsevol punt de la ciutat. Estava previst que des de les 9 i 11 minuts es pogués observar l'eclipsi, però els núvols ho han impedit. Finalment, però, a les 10 en punt s'ha pogut veure amb claredat. Precisament era l'hora de màxim eclipsi solar a Barcelona, quan la Lluna ha tapat un 63% del Sol. Per poder veure l'eclipsi amb claredat i seguretat ha calgut fer servir unes ulleres com aquestes o mirar a través d'un telescopi amb el filtre adequat. La platja del Somorrostro s'ha convertit aquest matí en un observatori improvisat i també ha servit d'aula per un dia per a més de 700 alumnes de diferents escoles de la ciutat. També l'han seguit atentament des de la facultat de física de la Universitat de Barcelona i l'Observatori Fabra. El darrer eclipsi solar es va poder veure a la ciutat el 4 de gener de 2011, i no serà fins d'aquí a 11 anys, l'agost de 2026, que es podrà veure el següent.

Quan l’eclipsi ha començat a Barcelona, a les 9.11 h, els núvols tapaven el cel i fins i tot ha caigut una mica de pluja. Molts curiosos s’han desanimat, preveient que les ulleres i protectors oculars de tota mena que tenien preparats per poder mirar l’eclipsi, no els servirien de res. Però els meteoròlegs, atents al radar que mostrava el pas de la petita tempesta, ja han anunciat que el cel s’obriria a partir de les 10 h.

Dit i fet. A l’hora de màxim eclipsi solar a Barcelona, en què la Lluna ha tapat un 63% del Sol per la part superior dreta, a la ciutat ha lluït el sol durant una estona. A la platja de la Barceloneta s’ha desfermat l’eufòria. Els més de 700 escolars que s’hi aplegaven i fins a mig miler de barcelonins i turistes curiosos, de totes les edats, han començat a fer servir les ulleres que els ha proporcionat l’agrupació astronòmica Aster i han pogut gaudir de l’observació de l’eclipsi. Amb càmeres i telescopis també l’han pogut veure més de prop i immortalitzar el moment.

A tota la ciutat s’ha pogut veure el sol eclipsat, que produeix una llum molt especial. Després els núvols s’han tornat a tancar, mentre la Lluna també seguia la seva trajectòria i el Sol s’anava destapant cada cop més, fins a les 11.27 h, en què l’eclipsi ha acabat definitivament. Pere Closa, d’Aster, n’ha fet una valoració positiva: “amb les perspectives que hi havia a primera hora, al final podem estar prou contents”, ha dit.

El darrer eclipsi solar es va poder veure a Barcelona el 4 de gener de 2011. Llavors Twitter ja en va ser testimoni, exactament igual que avui. Però ara haurem d’esperar fins a l’agost de 2026 per tornar a veure un eclipsi solar des de la ciutat. Això sí, en aquella ocasió serà total.