La revista ‘The New England Journal of Medicine’ ha publicat un estudi internacional en què ha participat l’Hospital Vall d’Hebron. Aquest estudi ha analitzat el paper que té una de les mutacions més habituals de la proteïna BRAF, present en un 50 % dels melanomes i que ara també s’ha trobat en altres tipus de tumors.

Aquesta troballa permetria dissenyar noves teràpies moleculars contra diversos tipus de càncer, entre els quals el de pulmó, ovari, mama i recte. També es van registrar respostes positives als nous fàrmacs, encara que menors, en el càncer d’ovari, el colangiocarcinoma, el glioblastoma, el càncer de tiroide i el càncer de pàncrees.

Segons Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron i un dels principals investigadors de l’estudi, “els resultats de l’assaig permeten aplicar una mateixa teràpia, que ja s’havia mostrat efectiva com a inhibidor de la mutació en els melanomes, a altres tipus de tumors”.

En l’estudi internacional van participar 122 pacients de 23 centres de tot el món que tenien diferents tipus de càncer que presentaven la mutació BRAF, el 89 % dels quals havien rebut anteriorment una línia de tractament.