Assenyalats injustament i estigmatitzats pels mitjans. Així se sent el col·lectiu de senegalesos residents a Catalunya. Creuen que durant els últims dies han estat l'ase de tots els cops. Segons el portaveu de l'Associació, els top-manta han de recórrer a aquesta activitat il·legal perquè no tenen altra alternativa. A més, Bocar, que durant anys es va dedicar a la venda a la manta, trenca tòpics sobre aquesta activitat. Des de l'Associació de Senegalesos residents a Catalunya coincideixen amb l'Ajuntament d'Ada Colau i reiteren que la solució al problema no és policial. L'Associació s'ha unit aquesta tarda a una concentració a la plaça de Sant Jaume que ha congregat una trentena de persones per reclamar que es faci justícia en el cas del manter mort a Salou.

L’Associació de Senegalesos Residents a Catalunya denuncia que, arran de la mort del manter de Salou, el seu col·lectiu està en el punt de mira dels mitjans. “Tan sols pel succés de la setmana passada ja s’ha tractat de criminalitzar i d’estigmatitzar una comunitat”, explica Amadou Bocar, portaveu de l’associació. Segons Bocar, els manters es dediquen a aquesta activitat il·legal perquè no tenen altra alternativa i explica que la venda ambulant és l’opció de molts d’ells per no haver de robar i dedicar-se al tràfic de drogues per subsistir. “Duen a terme aquesta activitat per abastar les seves necessitats bàsiques, que són viure, dormir, menjar i enviar diners a la família. I això ho fa tothom”, explica Bocar.

Des de l’entitat consideren que, tal com ja ha expressat l’Ajuntament d’Ada Colau, la via policial no és efectiva per resoldre el problema de fons. Per ell, la solució és el diàleg entre les parts afectades i ofereix l’Associació de Senegalesos Residents a Catalunya com a entitat mediadora entre els manters, l’Administració i els comerciants. Bocar considera que cal tractar el “top manta” com un fenomen de pobresa estructural que cal afrontar amb profunditat.

L’associació s’ha unit aquesta tarda a una concentració que s’ha celebrat a la plaça de Sant Jaume per reclamar que es faci justícia per Mor Sylla, el venedor ambulant que va morir dimarts de la setmana passada en caure per un balcó enmig d’una operació policial. Una trentena de persones han secundat la protesta, que ha reclamat que cessin els abusos policials contra el col·lectiu dels manters. En acabar la concentració, s’ha llegit un manifest per demanar que les autoritats posin fil a l’agulla per resoldre la situació irregular en què viuen els que es dediquen a la venda ambulant.