IRATI ZUBIZARRETA, metgessa especialista en neurologia "Demostrar la eficacia del tratamiento será complejo ya que, como digo, el fin del estudio es objetivar la seguridad y creemos que sobretodo será eficaz en las formas recurrentes remitentes pero esperamos que los pacientes con fases progresivas puedan beneficiarse de la terapia."

A finals de juliol es posarà en pràctica l’assaig clínic en 12 pacients d’esclerosi múltiple i de neuromielitis òptica. La investigació es troba en una primera fase i la tècnica ja ha estat provada amb èxit amb animals. En el cas de que aquest assaig sigui de ple èxit s’haurà de realitzar un d’igual en l’àmbit europeu. S’espera que el 2018 aquest tractament pugui ser aplicat a persones que pateixin aquestes malalties. La investigació suposa un gran avenç en aquestes malalties però també s’espera obtenir resultats significatius per aplicar-los a altres malalties autoimmunes, com l’encefalitis o l’artritis reumatoide.

Encara no s’ha descobert cap cura per la malaltia i els tractaments que existeixen generen un gran nombre d’efectes secundaris. L’assaig servirà també per tractar pacients amb neuromielitis òptica, una malaltia rara que es caracteritza pels greus brots de neuritis òptica i de mielitis. Es pretén crear un tractament personalitzat que moduli les defenses dels pacients per frenar les inflamacions que causen aquestes malalties sense alterar la resta de defenses.

L’esclerosi múltiple és una malaltia degenerativa que afecta dos milions i mig de persones al món. El pacient afectat experimenta una reducció en la seva mobilitat i pot arribar, en els casos més greus, a la seva invalidesa. Aquesta patologia destrueix una substància protectora de les fibres nervioses anomenada mielina, que és l’encarregada d’aïllar els nervis i de permetre que els impulsos nerviosos es transmetin correctament.