Amb tan sols 10 dies, aquesta petita zebra està acostumant-se als efectes de la calor. Aquesta cria és una de la setantena de mamífers que han nascut des del gener al Zoo, en el marc d'un programa de reproducció d'àmbit europeu que s'aplica al zoològic de Barcelona. Aquest pla de criança en captivitat fa dècades que coordina els naixements a tot el continent, tenint en compte el nombre d'exemplars de cada espècie, l'espai de què disposen als zoos o les probabilitats d'èxit en la reproducció. La ciutat és una referència d'àmbit europeu, perquè compleix els objectius tant de naixements, com d'anticoncepció. CONRAD ENSENYAT, veterinari i conservador de mamífers del Zoo "El més senzill en les espècies que ho permeten és separar mascles i femelles, també hi ha implants subcutanis, pastilles anticonceptives, vacunes que inhibeixen la fecundació." En alguns casos, per evitar que hi hagi consanguinitat, el programa preveu el trasllat d'animals adults a altres zoològics on viuen i es poden reproduir. Els naixements acostumen a ser un símptoma que els animals viuen en condicions favorables i se senten còmodes. Però en algunes especies, com per exemple primats, cal tenir en compte factors de més complexitat. MARIA TERESA ABELLÓ, conservadora de primats del Zoo "Sí que es comença a posar molta atenció en el tema de les conductes, és molt important el tema demogràfic i genètic però també és important analitzar l'individu i com està al grup." Només aquest any han nascut tres cries de goril·la, i se n'espera una altra per a finals d'agost. Des del Zoo destaquen que, ara, les mares donen el pit a les cries i se les enganxen a l'esquena, quan fa uns anys havien de recórrer al biberó. Una criança més natural que és també símptoma del benestar de l'animal.

Aquest any han nascut una setantena de mamífers al Zoo de Barcelona, entre els quals hi ha una zebra que tan sols té 10 dies. A banda dels mamífers, també hi ha 68 noves aus, i més amfibis i rèptils. En total són gairebé 150 cries, nascudes en el marc d’un programa europeu de criança en captivitat fa dècades que coordina els naixements a tot el continent, tenint en compte el nombre d’exemplars de cada espècie, l’espai del qual disposen als zoos o les probabilitats d’èxit en la reproducció. La ciutat és una referència d’àmbit europeu, perquè compleix els objectius tant de naixements, com d’anticoncepció.

Pel que fa als mètodes contraceptius, el més habitual i senzill si les espècies ho permeten és separar mascles i famelles. En cas què no sigui possible, també hi ha implants subcutanis, pastilles anticonceptives, vacunes que inhibeixen la fecundació o altres mètodes que s’utilitzen segons el temps que es vol evitar que es reprodueixin i també segons l’espècie.

En alguns casos, per evitar que hi hagi consanguinitat, el programa preveu el trasllat d’animals adults a altres zoològics on viuen i es poden reproduir. Els naixements acostumen a ser un símptoma que els animals viuen en condicions favorables i se senten còmodes. Però en algunes especies, com per exemple primats, cal tenir en compte factors de més complexitat. Per exemple, ara es té en compte la conducta de l’animal i com se socialitza, mentre que fa 20 anys només es pensava en factors demogràfics i genètics. La dinàmica de l’individu dins el grup, però, s’ha demostrat que afecta també la reproducció.

Només aquest any han nascut tres cries de goril·la, i se n’espera una altra per a finals d’agost. Des del Zoo destaquen que, ara, les mares donen el pit a les cries i se les enganxen a l’esquena, quan fa uns anys havien de recórrer al biberó. Una criança més natural que és també símptoma del benestar de l’animal.