Un tancat provisional ja delimita l'espai per a gossos de la platja de Llevant. Aquests forats serviran per col·locar-hi la tanca i en aquest sot a terra hi aniran les instal·lacions de les dutxes per a aquests animals. També hi haurà abeuradors i llocs específics especialment pensats perquè els gossos hi facin les seves necessitats. Segons el consistori, una brigada específica de neteja vetllarà perquè l'espai no s'embruti i es faran anàlisis constants de l'aigua i de la sorra per controlar-ne la salubritat. "Els treballs van començar aquest dilluns i, segons el consistori, s'allargaran aproximadament durant tres setmanes. Això vol dir que la platja de gossos s'inaugurarà cap a mitjans de juliol." Fins que això no passi, la presència de gossos a la plaja de Llevant continua prohibida. Tot i això alguns ja hi porten els seus animals. Una informadora reparteix aquests díptics que demanen als propietaris que tinguin paciència i s'esperin a la inauguració de l'espai. N'hi ha que en tenen ganes. "La voy a utilizar muchísimo. Cada día del invierno vengo aquí con mi perro y ahora durante el verano no sé dónde ir." Però l'espai per a gossos també ha aixecat polèmica. Molts usuaris habituals de la platja hi estan clarament en contra. I encara més els que acostumen a posar-se a la zona de l'espigó. "Aquí ponemos los trastos. Estamos más refugiados del frío, de todo. Ahora estamos jodidos. Tendremos que buscar otro aposento." D'altres resten a l'expectativa i creuen que el temps dirà si ha estat una bona idea. "Si fuera solo para yorkshires i chiuahuas perfecto. Pero aquí vendrán también perros grandes y tendrán que convivir. Y espero que salga bien." L'Ajuntament recorda que aquesta és només una prova pilot i que, per tant, podria no tenir continuïtat si es considera que no ha funcionat correctament.

L’Ajuntament garanteix la salubritat de l’espai. Assegura que una brigada de neteja específica s’encarregarà que estigui net i que es faran anàlisis constants de l’aigua i de la sorra per comprovar que no es filtren contaminants. De fet, aquest és un dubte que plantegen alguns biòlegs, que asseguren que la femta dels gossos conté el bacteri ‘Escherichia coli’, que pot provocar cistitis i infeccions als ulls als éssers humans.

L’entrada de l’espai per a gossos estarà situada en un extrem del tancat i obligarà els usuaris a passar per una passarel·la per accedir-hi, evitant així que els animals creuin per la sorra de la platja de Llevant. A més, només hi podran entrar 100 animals al mateix temps, que hauran d’estar censats.

Díptics informatius per a usuaris despistats

Des que va començar la temporada de bany, han estat molts els usuaris propietaris de gossos que han dut els seus animals a la platja de Llevant pensant que ja estava habilitada, o bé que tota la platja ara està oberta als gossos. Des de fa setmanes, uns informadors s’encarreguen d’advertir-los, mitjançant uns díptics informatius, que, de moment, encara continua vigent la prohibició d’accés dels gossos a la platja i que, de fet, així seguirà fins que no s’inauguri l’espai.

Una prova pilot que ha aixecat polèmica

L’espai per a gossos compta amb defensors i detractors. Fa temps es va llançar una campanya al portal change.org per demanar que s’habilités un espai per a aquests animals a les platges barcelonines que ja compta amb més de 33.000 signants. Entre els detractors hi ha, sobretot, veïns de la zona i usuaris habituals de la platja de Llevant. Les associacions de veïns dels barris de la zona van fer front comú per demanar al consistori que fes marxa enrere i no habilités l’espai. També ho van demanar les comunitats de veïns de les illes de Diagonal Mar. A més, la futura presència de gossos a la platja va fer que el consistori descartés presentar la sol·licitud per obtenir la bandera blava per a la platja de Llevant. És l’única de tota la ciutat que aquest any no comptarà amb aquesta distinció.

L’Ajuntament recorda que aquesta és només una prova pilot i que, per tant, podria no tenir continuïtat si es considera que no ha funcionat correctament.