El pla de xoc d’inspecció d’habitatges d’ús turístic, presentat aquest dimarts, inclou una vintena d’accions concretes per combatre la il·legalitat en l’oferta d’habitatges d’ús turístic (HUT) a la ciutat. Es dividiran en cinc grans àmbits: la detecció de pisos il·legals, la inspecció, la col·laboració entre administracions, la revisió de la normativa i la sensibilització dels diferents actors implicats en la lluita contra la il·legalitat del sector.

Una de les mesures que ja està en marxa del pla és la implantació d’un equip de 20 visualitzadors que recorren els barris per detectar els habitatges que, presumptament, es trobin al marge de la llei. També es reforçarà el gruix de l’equip d’inspectors de cara a aquest estiu: se sumaran vuit nous efectius als 12 actuals. Per lluitar contra els HUT il·legals, el consistori també desplegarà una campanya de conscienciació i col·laboració entre els veïns i els turistes. Amb aquest objectiu, s’habilitarà una pàgina web perquè els visitants puguin comprovar si els seus allotjaments tenen llicència o no.

A banda de la detecció i la inspecció, l’Ajuntament ha canviat el marc normatiu pel qual sanciona els infractors. Des dels darrers mesos ho fa sota el paraigua de la llei de turisme catalana; això ha permès ampliar les quanties de les sancions fins als 600.000 euros en aquells casos més greus, com les reincidències. Des de 2015, ja s’han fet més de 6.000 inspeccions i s’ha demanat el cessament de 604 allotjaments il·legals. Després de l’actuació municipal, 38 HUT han deixat aparcada la seva activitat aquest 2016.