L’alcaldessa Ada Colau proposarà aquest divendres en el Plenari del Consell Municipal la designació de Maria Assumpció Vilà com a síndica de greuges de Barcelona pels propers cinc anys, qui ha tingut el càrrec durant l’últim mandat. El nom del candidat de més consens entre els grups municipals s’ha acordat aquest dimarts durant la Junta de Portaveus que es fa abans de la celebració del ple.

Malgrat el govern proposarà Vilà, cal que la candidata aconsegueixi el vot a favor de dos terços dels regidors de l’Ajuntament. Tot i així, sembla que rebrà els suports necessaris i, per tant, podrà convertir-se en la síndica de greuges fins a l’any 2021, un fet que la convertiria en la primera persona en renovar el càrrec a la institució. Maria Assumpció Vilà va prendre el relleu a Pilar Malla, la primera síndica de la ciutat, l’any 2009, i ha mantingut el càrrec fins a 2016.

Després d’un segon mandat de cinc anys, la síndica no podria repetir el càrrec, ja que no podria tornar-hi fins que no haguessin transcorregut cinc anys més, segons la legislació vigent.

Participació ciutadana en l’elecció de la nova síndica

El procés per a la renovació del càrrec de síndic de greuges municipal es va obrir el 15 de gener, amb la recepció de candidatures fins al 15 de març. Després es va obrir un procés d’interacció ciutadana on es van exposar els currículums i els programes dels cinc candidats presentats: Àngel Miret, David Bondia, Maria Assumpció Vilà, Mercè Molina i Miquel Nadal.

Barcelona Televisió també va organitzar un debat amb els cinc candidats per tal que els ciutadans poguessin fer arribar les seves qüestions abans de la votació telemàtica, que no ha estat vinculant, tot i que ha estat tinguda en compte pel govern municipal a l’hora d’escollir el candidat. En aquesta votació realitzada el mes d’abril, Maria Assumpció Vilà també va ser la candidata de més consens, ja que va guanyar amb 2.594 suports, una xifra molt propera als 2.459 vots obtinguts per David Bondia.