DOLORS CAMADELL, pediatra "Sí que veiem cada vegada a la consulta més famílies amb problemes econòmics greus. Que això afecta la seva alimentació? No n'hi ha cap dubte. Ara bé: no la seva alimentació bàsica. La gent, potser que es priva d'altres coses, s'ha de privar de certs aliments, però poden fer una alimentació equilibrada."

L’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPAP) i la Secció d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Pediatria neguen que a Catalunya hi hagi infants desnodrits per motius econòmics, després que el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, hagi alertat que més de 50.000 menors tenen carències alimentàries i que 750 tenen símptomes mèdics de desnutrició.

En un comunicat enviat als mitjans de comunicació, qualifiquen d’alarmants els titulars apareguts als mitjans de comunicació i puntualitzen que els 750 nens desnodrits de què parlava el síndic estan afectats, majoritàriament, de malalties cròniques que tenen aquest símptoma associat. Es tracta d’afeccions metabòliques, vinculades amb el càncer o amb els naixements prematurs, i els pediatres neguen que els problemes més greus de nutrició estiguin vinculats amb la pobresa i la crisi econòmica.

Diferències entre desnutrició i malnutrició

Els metges infantils destaquen la necessitat de diferenciar entre la desnutrició, associada a un dèficit de nutrients per manca d’ingesta o absorció, i la malnutrició, que té a veure amb una alimentació desequilibrada, per defecte o per excés. En aquest sentit, han recordat que el 28% dels infants a l’Estat espanyol pateixen una mala nutrició per excés, és a dir, perquè tenen sobrepès o obesitat.

Tot i les crítiques a l’informe del síndic, els pediatres es mostren “seriosament preocupats pel que pot passar en un futur més o menys proper” i afirmen que cada vegada més, reben a les consultes pediàtriques famílies amb “problemes econòmics greus” que tenen repercussions en la vida dels infants, que reben l’alimentació necessària gràcies al suport familiar, les beques menjador i les entitats que reparteixen aliments.

“Creiem que els infants catalans, en general, reben els aliments que asseguren una dieta equilibrada”, afirmen els pediatres que, malgrat això, han demanat una millora de les polítiques socials i han reclamat que la salut de la població infantil i juvenil no es deteriori.