Hi havia pocs metres quadrats buits aquesta tarda al Fòrum. És on cada any els equatorians es reuneixen per celebrar la seva diada nacional. RICHARD EDUARDO OLIVA, cònsul general d'Equador "No nos olvidamos de nuestra historia. Y hoy que celebramos el primer grito de la independencia con orgullo y con altitud, estamos aquí haciéndonos presentes." NEUS MUNTÉ, consellera de Benestar i Família "Hi som les institucions, l'Ajuntament de Barcelona, el Govern de Catalunya, per donar suport la comunitat equatoriana en un dia tan important com és el primer crit per la independència com deia fa un moment el cònsol." No hi ha faltat de res. Sobretot en gastronomia. MARÍA SEBALLOS "Bueno, pues en los platos ecuatorianos existen mucho lo que son los encebollados, lo que es el chaolafán, lo que es la fritada... Hay mucha cosa, hay variedades." DINA CÉSPEDES "Un hornado que está muy bueno, que es un cerdo hecho al horno, muy muy a fuego lento y que queda muy blandito. Sino una fritada, que también es un plato muy tradicional de Ecuador. "Este se llama el carne-palito, mira. Esto es muy rico." I hi ha qui ha aprofitat per fer baixar les degustacions amb ritme. Diuen que la salsa és l'únic gènere que ajunta sabor i sentiment. Això és precisament el que han trobat els qui avui s'han apropat al Fòrum. Una jornada que, per alguns, a part de diversió ha portat solidaritat. Associacions com Amigos MIRA han estat preparant plats tot el dia. Els beneficis serviran per continuar donant cada divendres un plat a qui més ho necessita.

La celebració oficial va ser ahir dissabte, 10 d’agost, commemorant la data en què, el 1809, van fer els primers passos cap a la independència. L’assolirien 13 anys més tard. Ara, les reivindicacions se centren a fer-se més visibles a la resta del món i a mostrar amb orgull els seus orígens. Per això, la festa ha estat plena dels elements locals més típics i de banderes nacionals.

La gastronomia és un dels punts forts cada any al Fòrum. Les parades venen tot tipus de plats tradicionals a bons preus, i per això s’acaben creant cues a gairebé totes. I al costat de les moltes parades on fer un tast als productes locals, hi ha música en directe. Sobretot salsa i ritmes llatins són els que, enguany, no han parat de sonar al llarg de tota la tarda.