Aquesta estructura, avui encara a mig muntar, serà un dels dos xiringuitos de la ciutat que s'han atorgat amb el nou sistema d'adjudicació. Un concurs que prioritza l'oferta gastronòmica i el servei, i que vol capgirar les males notes que els usuaris donen a la qualitat-preu de les guinguetes de la platja. ROMÁN LLAGOSTERA, gerent adjunt de Medi Ambient i Serveis Urbans "Està clar que la gastronomia que ens ofereixen és diferent o molt millorada a l'actual d'una guingueta. Intentem anar a buscar la qualitat, el canvi. Anem a buscar la gastronomia, anem a buscar un altre tipus de servei." La carta, la decoració interior del local, el vestuari dels treballadors o la música són alguns dels criteris que s'han tingut en compte en el concurs. Però les regles del joc només han canviat per a aquestes dues noves guinguetes. La resta, un total de 17, s'han hagut de presentar al concurs tradicional, en què preval la licitació econòmica, és a dir, qui més diners ofereix aconsegueix la llicència. Les diferències entre aquests dos tipus de concursos no han agradat gens a l'Associació de Xiringuitos de les platges de Barcelona. LAURA REQUEJO, advocada de l'Associació de Xiringuitos de les platges de Barcelona "El 41% de la puntuació d'aquest nou concurs, d'aquesta nova plica, són criteris totalment subjectius. Nosaltres el que volem és que la majoria dels criteris, la majoria de la puntuació no siguin criteris subjectius a valorar per l'Ajuntament, que no sigui arbitrari ni discrecional l'adjudicació de la guingueta." L'entitat assegura que la majoria de xiringuitos que representa ha hagut de pagar molt més que els dos nous locals per aconseguir la llicència i denuncia irregularitats en el procés d'adjudicació. L'Ajuntament ho nega i respon que el concurs s'ha fet de manera transparent.

L’Ajuntament ha adjudicat un xiringuito de la platja del Bogatell i un de Sant Miquel, a la Barceloneta, amb un nou model de concurs que se centra en la qualitat de l’oferta. És la prova que fa el consistori per millorar el servei i la gastronomia de les guinguetes. La carta, la decoració interior del local, el vestuari dels treballadors o la música són alguns dels criteris que s’han tingut en compte en el concurs. La iniciativa pretén que l’opinió dels usuaris de les platges barcelonines sobre la qualitat-preu del servei -que actualment es mou entre el 2,5 i el 4,7- millori i s’assimili a les bones notes que s’emporten qüestions com la neteja o la seguretat.

L’Associació de Xiringuitos, molt crítica

L’adjudicació dels nous espais ha conviscut aquesta temporada amb el concurs tradicional, en què preval la licitació econòmica, és a dir, que qui més diners ofereix aconsegueix la llicència. I això ha generat queixes per part de l’Associació de Xiringuitos de les Platges. Considera que amb el nou concurs es crea un greuge comparatiu entre els locals del litoral, ja que mentre les dues noves guinguetes només paguen la taxa que fixa l’Ajuntament -que oscil·la entre els 21.600 i els 26.700 euros per temporada-, en la resta de casos s’han arribat a pagar xifres de més de 200.000 euros.

Per l’advocada de l’Associació de Xiringuitos, Laura Requejo, aquesta diferència implica que el marge de benefici que podran aconseguir uns i altres durant aquesta temporada serà molt diferent. “Ens posen uns preus màxims de venda i, amb les taxes municipals que hem de pagar, la diferència que tenen els xiringuitos per guanyar-se la vida és molt petita; en canvi, amb les noves llicències es poden tenir més beneficis”.

Requejo denuncia a més que, amb el nou concurs, el “el 41% de la puntuació són criteris subjectius i arbitraris” i, per tant, la decisió d’adjudicació depèn del judici de valor que facin els administratius de l’Ajuntament. Les queixes no s’aturen aquí, perquè l’entitat manté que el procés d’adjudicació dels dos xiringuitos és irregular. Una qüestió que l’Ajuntament nega i manté que el concurs s’ha fet de manera transparent.