Farina, llevat, aigua i sal. Quatre ingredients que ben barrejats i amb repòs fan un producte de qualitat i saborós, que dura molts dies i, a sobre, és barat. MARTA NUEZ, aficionada a fer pa "Jo pensava que era molt difícil fer pa, que necessitaves molt temps, que havies d'amassar molt i resulta que no. Jo ho faig servir com a teràpia. Tinc una feina que m'estressa una mica i quan arribo a casa moltes vegades faig pa i aprofito per treure l'estrès de la feina." La Marta fa pocs mesos que fa pa a casa. Primer, va començar amb llibres de receptes i ara, de tant en tant, s'apunta a un curs. Però sobretot, resol molts dubtes a través de les xarxes socials. En Josep Baltà, quarta generació de forners a Sants, fa dos anys que va obrir una botiga de farines a tocar del seu forn i ha vist, de primera mà, com aquesta afició s'ha multiplicat en els últims temps. JOSEP BALTÀ, forner i propietari de Farines Baltà "Està agafant un interès gastronòmic pel pa. El pa és un element que hem tingut a taula sempre i ara ens comença a interessar molt. Des dels proces de fabricació fins als gustos que ens donen els diferents pans." Aquí venen més de 25 tipus de farines diferents, amb més o menys gluten, integrals o de cereals que fins fa uns anys estaven pràcticament en extinció i que, l'afició al pa, ha fet revifar. També utensilis i cistells per deixar reposar la massa. "Deixo tota la nit el pa a la nevera i pel matí tel menges recent fet. Jo crec que és addictiu, perquè d'una mica de farina i aigua et surten uns pans..."

L’Iban Yarza és professor a Fes-te Farinetes, a Sants, un taller de cuina on també es fan classes de pa. Durant els darrers disabtes, Yarza ha impartit un curs bàsic sobre farines i masses, però no ha necessitat publicitar-lo al web. L’ha omplert amb la llista d’espera.

També cada dissabte cal córrer si es vol tenir plaça a l’obrador de Daniel Jordà, mestre forner del barri de la Trinitat. Tots dos, a més de fer classes, gestionen dos espais a la xarxa per a aficionats a fer pa. ‘Comando Panarra’ és el grup a Facebook de Jordà i ‘El foro del pan’, el lloc de Yarza. És a Internet on sovint es comparteixen receptes i fotografies, però sobretot dubtes.

El secret de la farina

Els aficionats del pa poden trobar les farines bàsiques al supermercat i també en alguns forns. Però si volen trobar especialitats, com farines baixes en gluten o, fins i tot, la Tritordeum, fruit de l’encreuament natural entre un blat dur i un ordi silvestre, un dels llocs és Farines Baltà. Josep Baltà, quarta generació de forners de Sants, va obrir fa dos anys aquesta botiga, en un inici especialitzada en productes per a rebosteria i utensilis de cuina. De mica en mica, ha anat especialitzant-se en farines, llevat i llavors per fer pans més contundents.

La Marta Nuez n’és clienta habitual. Ella va començar a fer pa amb llibres de receptes, que en té per donar i per vendre. Al seu blog Insta-cook hi penja sovint tot el que cuina, però cal donar només una ullada a la bitàcola per comprovar que bàsicament són pans. Pans de tot tipus i de tots els colors. Per a la Marta, que és advocada, pastar és “una via per treure l’estrès de la feina”.

Baltà assegura que en els darres mesos s’ha multiplicat el nombre de clients a la botiga. Ell creu que és perquè el pa “està agafant un interès gastronòmic”, ja que ha passat de ser un element pràcticament invisible a la taula a convertir-se sovint en el protagonista.