El primer projecte de reforma de la plaça preveia construir un pàrquing al subsòl. Però, per problemes econòmics, l'empresa constructora va aturar les obres. Així que l'espai es va convertir en un magatzem de materials. L'any passat l'Ajuntament va adequar mínimament el terreny. Tot plegat fa cinc anys que va començar, i també les molèsties per als veïns. MANUEL DACAL "Estamos muy contentos que es muy buena zona, pero con eso delante era una porquería. Solo servía para cagar los perros ahí." MONTSERRAT COLINA "Hi ha molta brutícia, molta pols, no pols, no, sorra. Això era un pipican." L'aturada d'obres també ha afectat els comerços. En aquest bar asseguren que la feina ha baixat un 50% i el propietari se les enginya per no acomiadar cap treballador. FRANCISO PÉREZ "Aquí han quitado aparcamiento, la gente no podía parar, no podía venir y el ayuntamiento no nos ha ayudado en nada ni nos ha rebajado impuestos. Hemos ido subsistiendo y además ahora con la crisis, pues ya me dirás." Fa uns dies que les màquines tornen a treballar a la plaça. Després d'un procés participatiu, els veïns han acordat prioritzar-ne la reurbanització sense la construcció del pàrquing. La plaça, amb un pressupost de més de 600.000 euros, tindrà molts arbres, jocs infantils i una àrea de gimnàstica per a la gent gran. Si es compleixen els terminis, els veïns podran veure la nova plaça el proper mes d''abril.

La plaça de la Mainada, delimitada pels carrer de Juan de Garay, Biscaia i Concepció Arenal, tornarà a ser-ho amb tots els ets i uts. L’Ajuntament ja ha començat a remoure-hi la terra per tornar-la a aplanar i fer-hi a sobre un espai d’ús ciutadà millor de com era. Els veïns, cansats d’esperar que es reprenguessin les obres d’un aparcament, paralitzat per la crisi, van optar per recuperar l’indret d’esbarjo que tenien.

L’actuació, pressupostada amb 627.296 euros, comprèn una superfície de 3.875 metres quadrats, inclosa una part de la plaça que ha calgut expropiar, operació que ha suposat un cost addicional de 690.000 euros, i que permetrà guanyar prop d’un metre de vorada respecte de l’alineació original. Es pavimentarà amb panots les voreres perimetrals i amb asfalt acolorit les calçades, menys la del tram del carrer de Biscaia. També s’hi col·locarà mobiliari urbà i nou i modern enllumenat, adaptat a la tecnologia LED.