El cicle d'activitats, Descobreix les Drassanes comença amb dos objectius. D'una banda, posar a l'abast de tothom els 700 anys d'història de les Drassanes Reials de Barcelona. De l'altra, situar-les com un dels símbols de la ciutat. ALBA ESPARGUERÓ, Àrea de desenvolupament corporatiu del Museu Marítim "Hi ha una activitat que és treatralitzada, per a públic familiar. I està pensada per explicar, no tant l'edifici, no tant les pedres, no tan la història d'aquestes pedres sinó de les persones que hi han viscut. Els que ens acompanyen són uns actors que prenen el paper de diferents personatges que al llarg de la història han viscut aquí dintre i han fet la seva feina." ALBA ESPARGUERÓ, Àrea de desenvolupament corporatiu del Museu Marítim "Tenim una activitat que la podem fer tots pel nostre compte, que és un autoguiat. Aquest document serveix perquè puguem fer la visita. Anem trobant al terra uns números que després trobem aquí explicats, i a més a més si volem tenim un codi que ens permet ampliar la informació a través de la pàgina web." També s'ha publicat un llibre que explica les obres de restauració i millora de l'edifici. Un recorregut fotogràfic dels últims 150 anys de les Drassanes, amb material inèdit provinent de l'arxiu fotogràfic del Museu , de l'Arxiu Nacional de Catalunya, de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Barcelona, del Centre Excursionista de Catalunya i de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. SILVIA DAHL, conservadora de l'arxiu fotogràfic del MMB "Tenim un llibre de fotografies no només de la història de les Drassanes sinó també de la façana marítima de la ciutat de Barcelona que fins i tot les persones que estem acostumades a veure material fotogràfic antic ens trobarem amb sorpreses de material que no em vist mai fins que obrim aquest llibre, no?." Les activitats es complementen amb un cicle de conferències mensuals a càrrec dels investigadors que han estudiat l'edifici.

Descobreix les Drassanes és un recull d’activitats per a tots els públics que tenen l’objectiu, juntament amb el llibre ‘Les Drassanes Reials de Barcelona’, d’explicar les recents descobertes arran de les obres de restauració i millora de l’edifici.

En destaca un recorregut autoguiat per les instal·lacions de les Drassanes que permeten al visitant moure’s per l’edifici per un mateix, i amb la possibilitat d’ampliar la informació del traçat marcat a través de codis QR. Per tal d’utilitzar aquest autoguiat es precisa un fullet que té un preu de 0,50 euros i s’adquireix en el moment de comprar l’entrada.

A tot això s’hi suma un cicle de trobades mensuals en què els investigadors que han estudiat l’edifici i han descobert aspectes inèdits de la seva història els expliquen al públic. La primera conferència tindrà lloc el 12 de desembre.

Les Drassanes: històries i vida és el nom de l’activitat teatralitzada que du a terme el Museu Marítim de Barcelona (MMB). Es tracta d’una activitat per al públic familiar i que compta amb picapedrers, mestre d’aixa i un drassaner reial, que expliquen les històries més humanes de les Drassanes. Tindrà lloc el primer i segon diumenge de cada mes i el preu per assistir-hi és de 4 euros per als infants i 6,50 euros per als adults.


El llibre ‘Les Drassanes Reials de Barcelona’ explica les darreres obres de rehabilitació de l’edifici de forma molt més extensa i inclou amb un recorregut fotogràfic per l’edifici dels últims 150 anys per redescobrir un conjunt arquitectònic poc conegut pels barcelonins, que ara s’ha recuperat. El llibre és una coedició entre l’Editorial Efadós i l’MMB.

Roger Marcet, director general del Consorci i director del Museu Marítim de Barcelona, ha explicat que “la història de les Drassanes s’ha hagut de reescriure gràcies a les descobertes que s’hi han fet en els darrers anys”. Són quasi 27 anys de treballs que culminen amb la publicació d’aquest llibre.

Olga López, coautora del llibre i cap de l’Oficina de Projectes del museu, ha explicat que el que es busca és “compartir el que s’ha après de la rehabilitació de l’edifici i de la història de les persones que hi van treballar i fer-ho a través d’una proposta que valora la interacció amb el públic, la diversitat, la personalitat i la innovació, a través d’un suport tecnològic que fins ara no havíem fet servir al museu”.

El 16 de febrer d’aquest any les Drassanes Reials van obrir les portes al públic, després de 25 anys d’intervencions i tres anys de tancament parcial de l’edifici per tal de poder rehabilitar-lo i restaurar-lo.