MERCÈ LABORDA, assessora mèdica de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat: S'ha sabut que hospital clínic ofereix llits pagant 70 euros. A vostès els hi consta? "Sí sí i no és l'únic hospital. Hi ha d'altres, a Barcelona però no sé quins. Hem de veure si el nostre sistema de salut és gratuït i universal. Per tant no hi ha cabuda a què hi hagi res de pagament tret dels medicaments, que això ja sabem que són de copagament, però totes les altres coses no estan contemplades dins del sistema públic i o és canvia la llei o això s'ha d'aclarir molt bé. Que tothom sapigués que s'oferissin llits de pagament i el departament de salut digués que no els hi consta? "jo crec que sí que els hi consta, el que passa és que com fins ara ningú no ho havia destapat, es veu que això no és d'aquest any. Sembla ser que no és nou i que fa temps que existeix. Nosaltres no ho hem denunciat. Estem intentant esbrinar i veure què és el que opina la ciutadania. Per què, és clar, a què respon això? Per què ho van fer? perquè els ciutadans ho demanaven? El Clínic i altres hospitals per què han arribat a aquesta oferta, per què hi havia població que ho demanava? o simplement per un negoci pur i dur. A on van aquests diners? què se'n fa d'aquests diners? S'ha d'aclarir per què hi hauria d'una banda sanitat pública per a rics i sanitat pública per a pobres? I el que més em preocupa a mi personalment és aquests llits que es deixen d'ocupar per pacients són necessaris? perquè elimines un llit de cada habitació...aquest llit hi ha gent que s'està esperant al passadís?"

Com a experta mèdica de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Laborda ha afirmat que hi ha algun altre hospital de la ciutat que ofereix als pacients la possibilitat de tenir una habitació individual a canvi de pagar pel llit. La setmana passada el PP va denunciar al Parlament de Catalunya que l’Hospital Clínic oferia aquest servei per 70 euros, mentre que Laborda diu que els consta que algun centre ho ofereix per 50 euros, tot i que no ha volgut dir quin és.

Laborda ha dit que des de la coordinadora no ha denunciat aquesta situació però que estant investigant per què s’ha arribat a produir aquesta situació: “El Clínic i altres hospitals per què han arribat a oferir aquesta oferta, per què hi havia població que ho demanava?”, s’ha preguntat. Segons ella, en el sistema públic de sanitat “no hi ha cabuda” per a aquesta situació i ha instat la Generalitat a aclarir la situació o a canviar la llei. També ha qüestionat que amb aquest tipus de pràctiques es pugui produir una divisió dels tipus d’usuaris de la sanitat pública: “S’ha d’aclarir per què hi hauria d’una banda sanitat pública per a rics i sanitat pública per a pobres.”