En Javier era a casa mirant la televisió quan, de sobte, va començar a notar un mareig. Era el primer indici que estava tenint un ictus. Després de múltiples ingressos a l'hospital i d'una recaiguda, 16 anys més tard i de mica en mica, ha pogut refer la seva vida. JAVIER ENGELS "A pesar de totes les dificultats que podem tenir, mantenim tots una o altra capacitat. Per exemple, nosaltres pintem i no crec que ho fem tan malament." L'ictus és una malaltia que es produeix a causa d'un vessament cerebral, que pot afectar les funcions de diverses parts del cervell. A Catalunya, els ictus causen més de 13.000 ingressos per any. Això vol dir que se'n produeix un cada 40 minuts. A més, és la primera causa de discapacitat. ELISABET ORTÍNEZ, secretària del patronat de la Fundació Ictus: "A mi em va afectar bàsicament el tema cognitiu. Jo era advocada i vaig deixar de ser advocada. Però altres afectacions més greus poden ser la bonàmia hiperplàsia, que és una hemiplègia, és a dir, la paralització de mig cos, o una afàsia, que és la dificultat en el parlar." L'anunci de la Fundació Ictus que, a partir de demà, emetrà BTV vol demostrar que, tot i les afectacions, els malalts d'ictus continuen tenint capacitat d'ajuda. L'espot mostra la vida quotidiana d'en Javier i, a més, ensenya que és capaç de fer allò que tots faríem: aturar un nen que vol creuar un carrer sense mirar.

La Fundació Ictus estrena aquest dimecres un anunci per conscienciar la població sobre les afectacions de la malaltia. Aquest cop, però, l’objectiu principal no és donar eines a la població perquè pugui detectar-ne els símptomes, sinó conscienciar sobre les capacitats que tenen les persones que n’han tingut. L’espot, que també emetrà BTV, vol demostrar que, tot i les afectacions, els malalts d’ictus continuen tenint capacitat d’ajuda. S’hi poden veure imatges de la vida quotidiana d’un malalt i demostra que ell és capaç de fer allò que tots faríem: aturar un nen que vol creuar un carrer sense mirar.

El protagonista és en Javier Engel, que fa setze anys va tenir un ictus mentre mirava la televisió a casa seva. Després de múltiples ingressos a l’hospital i d’una recaiguda, en Javier de mica en mica ha pogut refer la seva vida. “Malgrat totes les dificultats que podem tenir, mantenim tots una o altra capacitat. Per exemple, nosaltres pintem i no crec que ho fem tan malament”, explica en Javier a la sala d’exposicions del Centre Cívic de la Barceloneta, on fins al 27 de febrer hi ha una mostra de quadres pintats per persones afectades per la malaltia.

L’ictus és una malaltia generada a partir d’un vessament cerebral, que pot afectar les funcions de diverses parts del cervell. És la primera causa de mort en les dones i una de les 10 causes més freqüents de mort en la infància. Més de 15 milions de persones presenten un nou ictus cada any a tot el món. A Catalunya provoca més de 13.000 ingressos per any. Això significa que es se’n produeix un cada 40 minuts. A més, la malaltia és la primera causa de discapacitat.