Els embassaments de les conques internes de Catalunya -que abasteixen d’aigua Barcelona i l’entorn metropolità- es troben actualment al 45 % de capacitat, 18 punts menys que ara fa un any i 24 punts menys respecte a la mitjana dels darrers cinc anys per aquestes dates.

Enrique Velascocap de Departament de Gestió de  Recursos Hídrics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha destacat que des des de principis de febrer els pantans han pujat dos punts i que actualment les reserves es mantenen estables. L’episodi de precipitació d’ara fa 10 dies ha beneficiat molt la vegetació i, en certa mesura, també als embassaments, perquè han invertit la tendència de les últimes setmanes: han passat de perdre aigua a un ritme d’un hectòmetre  cúbic al dia, a incrementar lleugerament el seu volum i, posteriorment, a  estabilitzar-se.

Malgrat la percepció que hi ha molta aigua emmagatzemada en forma de neu a les capçaleres del rius, Velasco recorda que això es fa palès sobretot a la  conca del Segre, on ha nevat molt i on la superfície innivada suposa un gran volum d’aigua equivalent que anirà a parar als pantans de la conca de l’Ebre.

El Pirineu Oriental és el que abasteix les conques internes. Velasco recorda que aquí, tot i que també hi ha nevat de forma abundant, convé tenir present que  les muntanyes no són tan altes i que la neu ocupa menys territori, per tant, el volum d’aigua potencial d’anar cap als pantans és menor a causa de la superfície menor.

Velasco ha destacat que la situació de manca d’aigua als embassaments – la presequera– es manté. Els rius han regularitzat el cabal després d’assolir mínims històrics, però encara convé que plogui bastant més per assolir una situació de normalitat. Caldria que les reserves pugessin entre 5 i 15 punts i, de moment, només han incrementat 2 punts percentuals.

Què podem fer per evitar que els pantans es continuïn buidant?

Velasco ha fet esment a la importància de reduir al màxim el consum d’aigua per tal que les reserves no continuïn minvant si no hi ha precipitació.

Actualment, aproximadament de 10 unitats d’aigua que consumim, unes dues unitats procedeixen d’aigua de mar dessalinitzada i 1 d’aigua subterrània. La resta ens arriba d’aigua captada directament dels rius o bé dels embassaments.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Enrique Velasco a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm, dilluns 12 de febrer: