L’Audiència de Barcelona havia de jutjar aquest dijous nou joves, membres del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), acusats de colpejar agents de la policia durant la manifestació del 11 de maig del 2017 contra les taxes universitàries. Finalment, però, no s’ha celebrat el judici perquè hi hagut conformitat entre totes les parts i els joves no hauran d’entrar a la presó.
Tot i que la fiscalia els demanava inicialment quatre anys de presó i una multa per desordres públics i atemptat a agents de l’autoritat, a més d’un delicte de lesions lleus, l’acord ha permès reduir la pena, que s’ha fixat entre un any i sis mesos.

Segons el relat final del ministeri públic, que els joves han acceptat, els nou encausats van llençar pots de fum i bengales, i durant els incidents amb els agents dels mossos d’esquadra van enarbolar banderes amb pals contra la línia policial. El pacte entre la defensa i la fiscalia evita que els joves ingressin a la presó, però durant  dos anys no poden cometre cap delicte perquè revocaria la suspensió. En concret, a quatre dels joves se’ls imposa una pena d’un any i una multa de 180 euros per desordres públics, atemptat a agents de l’autoritat, i un delicte de lesions lleus; a un cinquè jove també se li fixat una pena d’un any per atemptat i desordre públics; i per últim, els quatre restants han estat condemnats a sis mesos de presó per desordres públics.

Els fets es remunten a l’11 de maig de fa dos anys en una manifestació convocada per demanar la reducció del 30 % de les taxes universitàries i l’equiparació de preu dels graus i màsters. La marxa va començar a la plaça de la Universitat i va baixar pel carrer de Pelai fins al carrer de Fontanella on, segons el fiscal, es van llençar ous de pintura contra diversos establiments comercials i contra una línia policial que protegia El Corte Inglés de la plaça de Catalunya. La manifestació va seguir per la via Laietana fins la seu de la Secretaria d’Universitats, que estava protegida per diversos furgonetes policials i agents a peu de carrer. Aquí es on es van produir els incidents entre els encausats i els agents dels mossos d’esquadra.

judici estudiants taxes universitàries

Concentració en suport dels joves

A les portes de l’Audiència Nacional s’hi ha fet una concentració en suport dels joves encausats convocada per La Pública a Judici. Argumenten que “defensar la universitat pública no és cap delicte” i denuncien que el moviment estudiantil està patint una criminalització per part de les institucions. La portaveu del col·lectiu, Berta Negre, ha assegurat que acceptar el pacte “ha estat una contradicció” perquè els obliga a acceptar el relat dels fets que fa la fiscalia, però que ho assumeixen, ha dit, per evitar l’entrada a presó dels seus companys i perquè la justícia no és garantista.

27 encausats, en total, per l’educació pública

Denuncien que en total hi ha 27 estudiants acusats per “la defensa de l’educació pública i de qualitat”. Expliquen que als nou estudiants jutjats aquest dijous, cal afegir-hi 18 persones més, que van ser identificades en una altra mobilització el 15 de març del 2018, de les quals set van ser multades i 11 més estan en espera de judici. A la mobilització de suport hi ha anat Anna Saliente, de la CUP, que ha dit que aquest judici és “una regressió de drets socials” quan el que demanaven els manifestants era una reducció de les taxes universitàries. A les portes de l’Audiència també s’hi ha concentrat Roger Español, l’home que va perdre un ull l’1 d’octubre durant unes càrregues policials a l’Escola Ramon Llull.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a