Els estudiants denuncien que el govern no ha aplicat les dues mocions aprovades pel Parlament de Catalunya l’abril i l’octubre de l’any passat, que insten a rebaixar les taxes universitàries un 30 %. A més, rebutgen l’encariment dels preus d’estudiar a la universitat pública, que expliquen que s’han encarit un 67 % des del 2011 fins ara.

Consideren que això provoca una “elitització de l’accés a la universitat”, tal com va explicar en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’ Celia Apple, portaveu del Sindicat d’Estudiants del Països Catalans, que també posa en relleu que des de l’aprovació del Pla de Bolonya “12.000 estudiants no han pogut accedir a la UAB”. Alhora, el SEPC considera que l’aplicació del model 3 + 2 (que preveu tres anys de carrera universitària i dos de màster) és injusta perquè els preus dels màsters són més elevats que els de les carreres.

La manifestació també ha estat marcada per les detencions, aquest dilluns, de tres militants del sindicat per presumptament haver provocat desperfectes en una entitat bancària i haver cremat un contenidor durant la manifestació d’estudiants del 2 de març. El sindicat atribueix les detencions a la voluntat d'”atemorir” fent detencions “de manera arbitrària” per desmobilitzar el moviment d’estudiants.

La marxa ha avançat sense incidències fins que, cap a les vuit del vespre, més d’un centenar de manifestants s’han assegut davant la seu de la Secretaria d’Universitats, a la via Laietana. Els Mossos d’Esquadra han fet càrregues policials de manera puntual.

Alguns han plantat tendes de campanya i tenien la intenció de passar-hi la nit, però finalment els Mossos els han anat traient malgrat que mitja dotzena s’hi han resistit, i han estat identificats.

La manifestació prèvia ha posat el punt final a dos dies de vaga a la Universitat Autònoma de Barcelona, als quals avui s’han sumat algunes facultats de la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Politècnica de Catalunya. És la segona mobilització de l’any per demanat una rebaixa de les taxes universitàries després de la que hi va haver al març.