(ACN) El magistrat del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona ha conclòs la investigació pel cas de Roger Español, l’independentista que va perdre un ull en les càrregues policials de l’1-O. Així, processa cinc policies, entre ells l’escopeter que va disparar la bola de goma, a més del mateix Roger Español, a qui es processarà per atemptat a l’autoritat. Si prospera aquesta interlocutòria de conclusió de sumari, serà la primera vegada que s’enviarà a judici l’escopeter i tota la seva cadena de comandaments, en aquest cas com a responsables d’haver disparat i ferit Roger Español amb una bala de goma. En total, cinc policies estan processats i probablement seran jutjats: l’escopeter, tres membres de la cadena de comandament i un cinquè agent per altres lesions.

Es van disparar 17 bales de goma

El magistrat conclou que es van disparar 17 bales de goma, segons la mateixa policia, a certa distància i quan els votants tenien una actitud relativament tranquil·la. Una bala va anar a la cama d’un votant, mentre que una altra va rebotar a terra i va impactar a l’ull dret de Roger Español, que va explotar internament. El magistrat conclou que pel que es veu als vídeos es van disparar bales de goma a menys de 25 metres de distància i no hi havia cap “situació excepcional, amb agressions directes o de perillositat extrema”, que justifiqués l’ús d’aquesta arma. De fet, una prova pericial fixa la distància entre Roger Español i l’agent que li va disparar la bala en 14,12 metres, inferior al mínim exigit per a situacions molt excepcionals.

L’escrit del jutge remarca que la llei estableix que l’actuació de la policia sempre ha d’evitar ser “abusiva, arbitrària o discriminatòria” i no ha de comportar “violència física o verbal”. També els recorda que “només hauran d’utilitzar les armes en les situacions en què existeixi un risc racionalment greu per a la seva vida, la seva integritat física o la de terceres persones, o en aquelles circumstàncies que puguin suposar un greu risc per a la seguretat ciutadana”.

Roger Español, processat per atemptat a l’autoritat

Abans de rebre l’impacte, els vídeos també mostren Roger Español llançant una tanca d’obres contra un agent i també donant una puntada de peu a una altra tanca que impacta per darrere a un altre policia, tot i que no es van patir lesions. Per tot això, el magistrat processa Español per atemptat a l’autoritat per les escomeses als policies.