La defensa de Roger Español, l’home que va perdre la visió d’un ull per l’impacte d’una pilota de goma durant les càrregues de l’1-O a l’Escola Ramon Llull, ha demanat al jutjat agreujar l’acusació contra l’escopeter que suposadament va disparar-li. Si al principi la investigació apuntava que va ferir-lo per imprudència, tres anys després dels fets la seva advocada assegura que va actuar amb intencionalitat i per això vol atribuir-li un delicte de lesions amb inutilització d’òrgan principal, que, segons el Codi penal, preveu una pena d’entre sis i 12 anys de presó.

Segons la seva advocada, Anaïs Franquesa, tant l’informe pericial encarregat per la defensa com l’informe audiovisual dels Mossos d’Esquadra coincideixen que l’escopeter identificat com a responsable de la lesió va disparar-lo més d’una vegada. De fet, l’informe pericial de la defensa apunta fins a tres vegades. En la declaració com a investigat, l’escopeter suposadament implicat va negar els fets i es va situar just a l’altra vorera del carrer de Sardenya on Español va rebre l’impacte.

Escopeter

“Amb el fet que dispara més d’una vegada, dispara a una distància petita —menys de 15 metres com demostren els mateixos informes pericials— i sabent la lesivitat d’aquest tipus d’armaments és evident que o bé assumien que li volia causar una lesió així de greu o bé assumien que això podia passar”, explica Franquesa.

L’advocada hi veu un delicte més greu amb una pena de presó d’entre sis i 12 anys, que, en àmbit procedimental, s’hauria de jutjar a través d’un procediment ordinari. La causa de l’1-O ara mateix forma part d’un procediment abreujat i per això Franquesa ha presentat un escrit al jutge per canviar-ho. Dins la causa, a més de ser perjudicat per aquests fets, Roger Español també està investigat per suposadament haver llançat una tanca contra els agents abans d’haver perdut la visió d’un ull.