Carteristes al metro

El debat sobre la seguretat a Barcelona ha sumat un actor nou: l’Associació de Fiscals. A través d’un comunicat emès des de Madrid, el col·lectiu reclama endurir el Codi penal i la Llei d’enjudiciament criminal per castigar els lladres reincidents, és a dir, actius de manera habitual. Els fiscals han fet la petició arran del “repunt” de delictes lleus de furt, de robatoris amb violència i d’homicidis a la capital catalana. En la darrera Junta de Seguretat Local, l’alcaldessa Ada Colau i el conseller d’Interior, Miquel Buch també van incidir en la necessitat de canviar la llei per penalitzar la reincidència dels furtadors.

 

Presó per als furtadors habituals

Segons l’associació, aquests funcionaris no tenen eines suficients ─les qualifica “d’escasses” i “poc dissuasives”─ per fer front a aquest tipus de delictes. Demanen que hi hagi una reforma de la llei perquè, en el cas dels furts lleus, es pugui tenir en consideració la multireincidència i així, convertir-los en delictes menys greus, que és una tipificació penal superior. D’aquesta manera, asseguren els fiscals, se’ls podria imposar una pena de presó i no només una multa.

El col·lectiu afirma que modificar la legislació seria una bona fórmula per prevenir furts i robatoris i recorda que els responsables de canviar-la són els partits polítics amb representació parlamentària. També exigeix voluntat política per “dotar de la plantilla adequada” fiscals i jutges i de proveir-los “dels mitjans necessaris per poder actuar amb més eficiència i celeritat” en la lluita contra la criminalitat.