S’aprova canviar l’ordre del dia per debatre la llei del referèndum
La Mesa, amb els vots dels membres de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot i el vot contrari dels dos membres de Ciutadans i el PSC, ha admès a tràmit la proposició de llei. Tot seguit, el ple ha votat, amb 72 vots a favor, 60 en contra i 3 abstencions, canviar l’ordre del dia, a proposta de Junts pel Sí i la CUP.
A l’inici de la sessió parlamentària la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha demanat a més, sol·licitar a la Mesa que se salti el procediment de debat de la totalitat de la proposició de llei i no es tingui en compte el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre el text. A més, ha demanat que estableixi un període de dues hores perquè els grups de l’oposició presentin esmenes a la llei, presentada aquest mateix dimecres. L’alteració de l’ordre del dia, en virtut de l’article 81.3 del reglament del Parlament, vol que la tramitació de la llei comenci abans de la sessió de control prevista per a aquest dimecres. Unes peticions que ha acceptat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
Els grups de l’oposició tenen ara dues hores (fins les 16,15 h) per presentar esmenes a la proposició de llei, que no podran ser a la totalitat. La sessió parlamentària s’ha suspès una hora, a demanda dels grups, per poder preparar les esmenes, i a les 15,15 h es reprendrà amb la sessió de control al govern.
L’oposició denuncia que es vulneren els seus drets
Ciutadans, PSC i PP han demanat en tres ocasions diferents que la Mesa reconsiderés l’admissió a tràmit d’aquesta llei, i això ha fet que la Mesa s’hagi reunit en tres ocasions aquest matí. Però en cap dels casos s’ha decidit no admetre la llei a tràmit. La presidenta, llavors, ha fet votar l’alteració de l’ordre del dia per votar la llei del referèndum, entre les queixes de l’oposició.
Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha acusat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, “d’actuar com a presidenta del govern de Junts pel Sí i de l’ANC i atropellar els drets dels grups parlamentaris i dels ciutadans que han votat partits de diferents sensibilitats”. Des del PSC, Ferran Pedret ha criticat que “es menyspreï la democràcia sense tenir en compte els procediments i garanties dels drets establerts a la Constitució i l’Estatut”. El popular Santi Rodríguez, a més, ha citat l’article 82 del reglament del Parlament, que estableix que abans del debat d’una llei el text ha d’estar a l’abast dels diputats 48 hores abans.
Joan Coscubiela, de Catalunya Sí que es Pot, ha retret al govern que vulgui “fer saltar pels aires totes les garanties democràtiques” i ha criticat que el que presenten com “una astúcia per burlar l’Estat espanyol, el que fa és saltar-se els drets democràtics dels diputats i de la ciutadania de Catalunya”.
Rovira ha defensat la votació de la llei “com una defensa del dret a l’autodeterminació, recollit en la legislació internacional, i que l’Estat espanyol ha de respectar”. A més, ha afegit que la llei no ha pogut passar la tramitació ordinària “per la persecució constant del Govern espanyol”. Per la seva banda, Anna Gabriel, de la CUP, ha assegurat que no han troba cap altra manera per tramitar aquesta llei, perquè “hem trobat un estat que ha actuat amb amenaces i que amb majoria al Congrés creuen que més enllà de l’Estat espanyol no hi ha vida”.
Els lletrats del Parlament adverteixen la Mesa de les conseqüències de la tramitació de la llei
Un informe del secretari general de Parlament, Xavier Muro, i del lletrat major, Antoni Bayona
, adverteix els membres de la Mesa que si tramiten la llei del referèndum o la llei de transitorietat, se’ls poden exigir responsabilitats. L’escrit exposa que les dues lleis de desconnexió tenen una “relació directa” amb altres resolucions aprovades anteriorment pel Parlament que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional. El secretari general i el lletrat recorden que els membres de la Mesa tenen “el deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que directa o indirectament suposi ignorar o al·ludir la nul·litat” de resolucions del TC.