L’advocat d’Oriol Junqueras i Raül RomevaAndreu Van den Eynde, ha afirmat que aquest judici és molt important perquè crearà els precedents penals que s’aplicaran en el futur a la dissidència política, i per això creu que el tribunal té una gran responsabilitat. El lletrat ha criticat amb duresa el discurs de les acusacions al judici del procés, que ha qualificat amb els adjectius de “biaix i exageració”. Van den Eynde creu que en l’argumentari de les parts acusatòries “tot és exageració, tot és soroll”, i ha afirmat que tot plegat els “resta credibilitat”. Van den Eynde ha estat el primer a exposar els informes finals de les defenses en la recta final del judici.

El lletrat s’ha mostrat molt crític amb el vocabulari que utilitzat per la fiscalia, i també per l’Advocacia de l’Estat i Vox: “Atrinxerats, barricades, escuts humans, arsenal, devastació”. Ha posat per exemple els dos vehicles malmesos de la Guàrdia Civil el 20-S al departament d’Economia: “Tenen dos cotxes trencats i ells parlen de l’apocalipsi, no els agrada la realitat, els agrada la por”, ha dit.

En l’inici de l’argumentació, ha assegurat que “el que es persegueix és una ideologia” i que “l’origen de la causa és la monitorització d’un moviment polític”. També ha apuntat a diversos testimonis, entre els quals alguns agents policials, que considera que han exagerat. En concret, sobre el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, ha dit que “no és imparcial”.

Nega la violència

Sobre els seus dos defensats, Junqueras i Romeva, Van den Eynde ha assegurat “que no hi ha res que es pugui imputar a Junqueras o Romeva que tingui a veure amb la violència”. El lletrat assegura que “s’està confonent la desobediència amb la rebel·lió”. Pel que fa a l’1 d’octubre, ha afirmat que “la tesi de la violència es construeix como una fal·làcia” i que “els actes de violència es poden comptar amb els dits de la mà”.

Crítiques a Baena

Sobre el tinent coronel de la Guàrdia Civil responsable dels atestats de la causa, Daniel Baena, l’advocat ha assegurat que és el propietari del compte de Twitter amb el nom de Tácito i ha insistit que “tothom ho sap”, malgrat que ell ho va negar quan va declarar com a testimoni. “Ho és més enllà de les proves, està significat políticament, s’enviava tuits amb periodistes de tribunals”, ha assegurat. L’advocat ha dit que no vol “carregar” contra ell, sinó “contextualitzar la seva veritat” i ha afirmat que el que fa és “seguir el deixant de la fiscalia que va fer la querella, en què deia ‘més dura serà la caiguda'”, fet pel qual creu que algú s’hauria de “disculpar”.

Una “oportunitat” per “resoldre el conflicte”

Van den Eynde ha acabat la intervenció amb una apel·lació directa al Suprem. Creu que el tribunal té la oportunitat de tornar a la política la resolució del conflicte. Avisa que “la protesta i la indignació ciutadana no desapareixeran si no hi ha negociació”.