Cada dia desenes de migrants emprenen un llarg periple per fer-se un futur a Europa. Aquest 2019, segons dades d’ACNUR, fins a 28.764 persones han viatjat cap a Grècia, Espanya o Itàlia. Però la crisi migratòria té una altra cara: més de 70.000 refugiats viuen estancats en territori grec des que, el 2016, la Unió Europea i Turquia van signar un acord per frenar-ne l’arribada. És la realitat que capta el documental ‘Faraway land’, creat per un grup de joves, la majoria barcelonins.

La pel·lícula posa el focus en el vincle entre voluntaris i refugiats. Entrellaça tres històries de persones que han fugit de la violència de països com Síria o l’Afganistan i que viuen temporalment a Grècia amb l’ajuda de gent que ho ha deixat tot per estar al seu costat. Un exemple n’és el cas del Kabir i la Gloria, un noi afganès i una voluntària basca que, després de grans esforços, van aconseguir casar-se a Atenes i començar una vida plegats a Espanya.

Als Cinemes Girona, del 14 al 20 de juny

‘Faraway land’ també recull entrevistes i altres trames. El documental es va rodar el maig del 2017: els sis joves que el firmen van passar un mes a Atenes per fer un retrat complet de la crisi dels refugiats. Després de circular per entitats i escoles, aquest dimarts se n’ha fet la preestrena al CCCB, amb Càritas, i divendres arribarà a la gran pantalla. Es podrà veure del 14 al 20 de juny als Cinemes Girona, coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Es projectarà cada dia a les 20 h.

Una pel·lícula que ja ha rebut premis

La pel·lícula ‘Faraway land’ arriba a Barcelona després que ja hagi circulat per altres ciutats i guanyat alguns premis. En destaquen, per exemple, el guardó a millor llargmetratge nacional i a millor fotografia en el Festival de Cinema de Madrid.