Josep Maria Contel va néixer al carrer de Verdi i, tot i un parèntesi que va fer vivint al Clot, sempre ha estat a Gràcia, bolcat en la seva història, la seva gent i en la cultura popular. Una dedicació reconeguda ara amb la Medalla d’Honor de Barcelona. L’interès li va començar de petit, quan els seus avis el portaven a tot el que s’organitzava a la ciutat. I després de jove, a partir del muntanyisme va entrar el contacte directe amb la cultura i la tradició. Del seu pare va heretar l’afició per la fotografia, que ha estat clau per a la seva tasca.

El fotògraf de Gràcia

Gairebé tot el que passa a Gràcia és captat per l’objectiu de Contel des de fa anys. De la seva carrera fotogràfica a Gràcia guarda especial record de dos moments que el van marcar. El primer, quan a principis dels anys 70 guanya un premi per una instantània feta durant la festa major de Gràcia, d’uns sardanistes, captats des d’un terrat de la plaça de la Vila. A la fotografia s’hi veu el campanar, banderes espanyoles i la gent ballant en rotllana vestida de blanc. L’altre, el reportatge que va fer a principis dels 80, del rodatge del film de la plaça de Diamant, un esdeveniment important per la Vila i que va seguir de ben a prop, amb la càmera a la mà.

Membre clau de la festa major

Precisament, en una època en què Contel havia anat a viure al Clot, el rodatge d’aquesta pel·lícula a Gràcia, així com la seva vinculació amb la revista ‘Carrer Gran’ i amb la Festa Major de Gràcia, el van fer tornar al barri. Va participar activament en el carrer de Verdi de Dalt, des del 1980 i fins al 2006, any en què van deixar de fer festa. Des de fa anys és membre de la Fundació Festa Major de Gràcia.

“Soc un agitador cultural”

Es considera un agitador cultural. A Gràcia intenta posar coses en marxa constantment. Ja han vist la llum la recuperació de la Revolta de les Quintes, amb la representació que es fa d’aquest fet històric cada mes d’abril: “Una iniciativa impulsada amb l’Albert Cortés i consolidada amb els anys gràcies a la gent del teatre i el grup de Trabucaires, del que forma part”, explica. També va aconseguir la creació de l’Home dels Nassos de Gràcia, gràcies a l’aportació popular que ho va finançar, i junt amb el Guillem Roma i Jordi Aguilera van posar en marxa l’Àliga de Gràcia.

Contel va més enllà de plasmar en imatges tot el que passa o de contribuir a fer que Gràcia estigui viva. Reivindica la importància de recuperar la història del districte. I aquesta és la tasca que fa amb el Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis. Actualment està investigant amb l’Anna Simó, professora d’història, la Creu Roja de Gràcia a principis del segle XX. També està treballant constantment en la recuperació de la història de Sant Medir i de la Festa Major de Gràcia. Pròximament en publicarà un llibre.

“La pandèmia ho ha parat tot”

També vol posar en relleu la cultura popular com a motor socialitzador. Explica que la pandèmia l’ha obligat a veure que tota aquella socialització que tenia a partir de la cultura popular ha quedat en pausa: “Fer gegants no és només fer ballar gegants, o fer àligues o recuperar les festes o recuperar la memòria i treballar en la recuperació de la memòria, treballar perquè tinguem signes d’identitat tothom, com a col·lectius. Com a col·lectius és important que ens coneguem”.