La plaça d’en Joanic, a la Vila de Gràcia, ha inaugurat aquest dimarts a la tarda un espai de jocs infantils nou i accessible, on, segons explica l’Ajuntament de Barcelona, totes les activitats lúdiques que s’hi ofereixen tenen almenys un element que ho és. La inauguració s’ha celebrat amb una xocolatada popular.

La nova àrea de joc, a més d’accessible, inclou elements de jocs per infants d’edats diverses i és més gran —si abans tenia 190m² ara en té 240. A més, ha incorporat una zona d’estada i de joc tranquil. Així, l’espai queda dividit en aquest espai més tranquil on hi ha una cúpula niu i animals abraçables, que fomenten activitats com amagar-se o expressar-se, i una de més dinàmica, amb gronxadors —un de cistella i un amb cadira accessible—, topografies amb pendents i agafadors per enfilar-se i una taula de rodets per lliscar, la primera que s’instal·la a la ciutat. “Són elements de multijoc que permeten desenvolupar molt més la creativitat de l’infant”, comentava durant la inauguració Eloi Badia, regidor del Districte de Gràcia.

Les dues zones estan totalment comunicades i tota l’àrea de joc ha estat pavimentada amb cautxú per garantir l’accessibilitat i la seguretat en cas de caigudes. A més, un dels murs perimetrals s’ha pintat amb pintura de pissarra perquè els infants hi puguin dibuixar i s’ha eliminat la tanca que separava l’àrea de joc de la resta de la plaça.

Temen que els gossos hi accedeixin

L’eliminació de la tanca que limitava l’espai infantil, però, ha estat un dels elements que han criticat algunes de les famílies que han aquest dimarts el nou espai: temen que els tenidors de gossos també hi accedeixin i en facin un mal ús.

“Queda genial però tenim por que en treure tota la tanca haurem de venir a fer guàrdia perquè no es converteixi en una extensió de la part de sorra de la plaça“, comenta un usuari. Una altra veïna i usuària del parc reflexionava sobre quina hauria de ser la solució: “Els gossos han d’anar lligats. Llavors, què hem de fer? Delimitar l’espai perquè la gent incompleix la llei o deixem l’espai lliure i que la gent compleixi la normativa?”. Tot i això, la plaça d’en Joanic i els carrers del voltant és una de les zones d’usos compartits previstes per l’Ajuntament i els gossos hi poden anar deslligats de 6 a 8 del matí i de 8 a 11 de la nit.

La primera que segueix les recomanacions de la XAVI

Per dissenyar l’espai de joc s’ha tingut en compte, per primera vegada, el document ‘Recomanacions per a unes àrees de joc accessibles i inclusives‘, elaborat el 2019 per la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI). “Abans era un espai atomitzat i ara tenim una àrea de joc que, en global s’ha pensat amb aquest concepte d’accessibilitat”, explica Francesc Prat, de la XAVI. “Ha estat un repte però estem súper satisfets”, ha valorat també Javi Zaldívar, arquitecte responsable de la instal·lació.

L’estrena de la plaça d’en Joanic s’emmarca en una actuació de ciutat que preveu transformar una cinquantena d’àrees de joc perquè siguin accessible. Actualment ja n’hi ha 23 i properament es preveu que també s’inauguri un espai de joc d’aquestes característiques al Parc de la Creueta del Coll, també al districte de Gràcia.