El creixement personal de molts adolescents s’ha vist alterat per la crisi del coronavirus. Les activitats pròpies d’aquesta edat s’han vist condicionades pel confinament. Durant la pandèmia és més complicat ampliar el cercle d’amistats o relacionar-se amb certa normalitat, i és precisament durant l’adolescència quan es comencen a establir noves xarxes.

A betevé hem parlat amb el psicòleg i educador Jaume Funes, que ens ha donat algunes claus per poder saber de primera mà com se senten.

La felicitat és “estar junts”

Funes assegura que els adolescents tenen una gran necessitat de compartir estones amb els  amics. Diu que per a ells no és tant important què fan, sinó amb qui comparteixen el temps de lleure. “No cal que facin gran cosa, només pel fet d’estar junts fa se senten feliços” ha explicat. En aquest sentit, el psicòleg recomana mirar de trobar un equilibri entre “els riscos propis de la pandèmia” i “les seves necessitats emocionals”. Tot i així, considera que les noves tecnologies i el món virtual els estan ajudant a passar d’una manera més confortable els períodes de confinament. “Una bona part del que són i de les seves relacions es troben en aquesta mena de comunitat virtual, on per sort, se senten bé”, ha explicat Funes.

casa nens adolescents ordinador

Com evitar les addiccions al món virtual

L’expert destaca que, per evitar possibles addiccions a videojocs o altres entorns digitals és molt important que les seves experiències presencials siguin enriquidores. Cal evitar que se sentin més atrets per un món virtual que per les relacions personals. “Si la seva experiència en el món ‘online’ és més intensa que la resta d’experiències del seu entorn, és més possible que es creï una addicció, al cap i a la fi, tots busquem la felicitat”, ha explicat.

En aquest sentit, ha destacat que el fet de tancar les activitats de lleure, les esportives o els casals de joves, per exemple, redueix la possibilitat que se sentin satisfets i feliços en un entorn no digital.

La importància de saber-los escoltar

Funes és crític amb els adults autoritaris, que no saben escoltar o valorar les opinions i els sentiments dels adolescents. “Qui els escolta?” es pregunta. Considera que hi ha una tendència a etiquetar-los i a tractar-los com a “persones amb patologies mentals” quan en realitat “només són persones insegures, en una etapa insegura, en un temps insegur que intenten descobrir com ser”, ha explicat. Insisteix en la importància que tot adolescent senti el suport del seu entorn familiar. Creu que és fonamental que hi hagi un adult amb qui pugui mantenir una conversa sincera sense sentir-se jutjat. “L’adolescent necessita saber que hi ha altres adults a qui els importa la seva vida i els seus sentiments”, ha explicat l’expert.

El reptes després de la crisi de la covid-19

El psicòleg considera que és molt probable que els adolescents que hagin viscut la crisi de la covid-19 no creguin en el futur. “Han vist com el futur es trencava sistemàticament durant la pandèmia”, explica. Per tant, serà molt difícil que els fem canviar d’idea en relació amb la importància de viure el present. “Viure i esprémer el present és bàsic per a ells”. Funes considera que també es probable que puguin tenir dificultats a l’hora de valorar allò que és just o el que és injust i, fins i tot, es poden tornar més introvertits o egoistes. “Ara per ara veuen les altres persones com el possible enemic, es protegeixen d’ells amb una mascareta”, ha explicat.