Barcelona bateja els jardins d’un interior d’illa del barri de l’Antiga Esquerra de l’Eixample amb el nom de Montserrat Figueras, la cantant especialitzada en música antiga, morta el 2011. L’espai està situat en un interior d’illa al qual s’accedeix des del carrer de Còrsega 197, entre Casanova i Villarroel.

Aquest dissabte s’ha instal·lat la placa amb el nom de Montserrat Figueras i s’ha celebrat un acte commemoratiu, on hi ha participat el director artístic de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga, Jordi Savall, que era marit de la cantant. Encara que tots els ulls han anat a parar als dos fills de la parella de músics, Ferran i Arianna Savall, que han fet una petita interpretació musical en honor a la seva mare. Arianna Savall considera que “és un regal preciós que la ciutat de Barcelona li reti un homenatge a través d’un jardí perquè la meva mare tenia un gran amor per la naturalesa“.

Montserrat Figueras s’afegeix a la llista que des de l’Ajuntament s’ha impulsat per feminitzar el nomenclàtor. És en aquest sentit que darrerament s’han donat noms de dones a diferents espais com els jardins dedicats a la cooperativista Elisa Garcia, el passatge dedicat a la mestra i pedagoga Carme Aymerich, o el passatge de Maria Canals, a l’Eixample.

Qui era Montserrat Figueras?

La soprano catalana especialitzada en música antiga va néixer a Barcelona el 1942 i va morir l’any 2011 després d’una llarga i fructífera carrera artística i personal. Figueras va ser un referent en la interpretació d’un ampli repertori vocal de les èpoques medieval, renaixentista i barroca. La seva trajectòria va estar vinculada a la del seu marit, el músic igualadí Jordi Savall, amb el qual va fundar grups com Hespèrion XX o la Capella Reial de Catalunya. També van fundar el segell discogràfic ALIA VOX, amb el qual van gravar mig centenar de discos.