Els llicenciats en Comunicació Audiovisual que són professors de català i castellà a secundària ho deixaran de ser un cop acabin els contractes. Així ho ha anunciat el Departament d’Ensenyament amb una carta als docents afectats, després que hagi revisat el pla d’estudis d’aquest títol. La mesura afecta tant aquells docents que estan exercint actualment i que ja han cursat el màster de professorat, com aquelles persones que encara estan fent aquest màster, requisit necessari per poder dedicar-se a la docència. Cursar aquest màster té un cost d’entre 3.000 fins a 10.000 euros, segons la universitat.

Abans era necessari tenir cursat la llicenciatura o el grau en Filologia Catalana per poder exercir de professor de llengua i literatura catalanes a secundària. La manca de filòlegs en els darrers anys ha fet que hi hagi problemes per trobar substituts i interins. Com a solució provisional per “no deixar buides les aules”, el Departament d’Ensenyament va permetre que professionals d’altres especialitats com Periodisme, Humanitats, Traducció i Interpretació o Comunicació Audiovisual puguin optar a ser docents d’aquesta matèria.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Pocs filòlegs per a la llengua catalana” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/economia/filologia-catalana-falten-filolegs/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

D’acord amb la carta facilitada per Ensenyament als professors afectats, en el cas dels estudiants que vulguin fer el màster de professorat, cal que la seva titulació “contingui entre 20 i 30 crèdits ECTS” de Llengua Catalana i Literatura. Després d’una revisió feta pel departament, s’ha constatat que els estudis de Comunicació Audiovisual no arriben al mínim de crèdits i, per tant, “no permeten impartir l’especialitat de Llengua Catalana i Literatura”.

Els professors, a més de no poder tornar a impartir la Llengua Catalana i Literatura a Secundària, tampoc podran computar el temps treballat en aquestes especialitats.

Neguit entre els estudiants del màster de professorat

Molts estudiants que actualment estan cursant el Màster de formació del professorat d’educació secundària venen de títols com Periodisme, Humanitats o Comunicació Audiovisual. És el cas de la Laura Marshall, llicenciada en Comunicació Audiovisual.

“Ja fa un mes i mig que som aquí estudiant. Hem pagat, hem estat acceptats. Un cop aquí, que de cop i volta vulguin que desapareixem de la borsa de treball… ens sembla una trencada del compromís. De la mateixa manera que ens formem per ser professors brillants, ells han de mantenir el compromís.”

En la mateixa línia opina Pere Bolet, també llicenciat en Comunicació Audiovisual i que està cursant el màster de professorat. “Han canviat les regles de joc a mig partit. Quan ho deixes tot i et dediques a la docència, et trobes que no et deixen. Et sents perdut, frustrat. Ens quedem completament penjats“, explica.

Hi ha llicenciats en Comunicació Audiovisual que ja exerceixen com a docents. És el cas del Carles Pérez, professor de català a secundària. Fa un any va cursar el màster que li permetia donar classes d’aquesta matèria. Una carta del Departament d’Ensenyament l’adverteix que haurà de deixar de ser professor quan acabi el seu contracte al desembre.

Ensenyament busca una solució

En un inici, el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, va recordar que aquestes places de professorat de secundària de català i castellà “són provisionals” per “no deixar buides les aules”, després de la davallada de matriculacions a Filologia Catalana. Després de les queixes dels principals afectats, el departament està revisant aquest canvi de criteri. Previsiblement anunciaran una mesura correctora a finals de novembre.

Una de les possibilitats és que Ensenyament no apliqui la nova mesura amb retroactivitat. Això vol dir que aquelles persones que ja hagin cursat el màster de professorat o l’estiguin cursant aquest any no es veurien afectats pel canvi de requisits.