L’Escola la Farigola de Vallcarca fa 100 anys de la col·locació de la primera pedra. Per commemorar la data han organitzat activitats amb xerrades, jocs tradicionals, una exposició, un dinar i una gimcana. S’ha volgut donar protagonisme a la memòria oral, amb trobades per explicar vivències amb exalumnes, mestres i famílies. Durant dos dies es repassarà la història d’aquest equipament centenari.

17 de novembre de 1918, la primera pedra

Just fa 100 anys, el 17 de novembre de 1918 l’Ajuntament de Barcelona va posar la primera pedra del grup escolar la riera de la Farigola. Aquest grup va substituir l’antiga escola per a nenes que havia estat a l’antic hostal La Farigola i es va construir un edifici de nova planta, projectat per l’arquitecte Josep Godany, que va entrar en funcionament el 1923. Ara, després d’un segle, l’escola fa memòria del seu passat a través dels exalumnes que s’han trobat amb els alumnes actuals. Alguns coincideix que són família, com el cas de la Sílvia Domingo i el Jordi Escardó, que són àvia i net. Ella va entrar a estudiar als anys 50 i ell fa segon de primària. La Sílvia ha explicat a tots els nens que quan ella estudiava només hi havia un edifici. Eren sis classes només per a nenes i el pati era molt diferent de l’actual.

El centre educatiu durant el franquisme

Les exalumnes també han recordat que durant el franquisme al centre hi havia dinàmiques que han sorprès els alumnes de quart de primària. La Bianca Noferini diu que li ha cridat l’atenció que abans “quan arribaven cantaven una cançó i posaven la bandera i feien diferents matèries”; també, que en aquell moment, com diu l’Alba Torrades, “al menjador elles cuinaven i pelaven les patates”.

Retrobades d’exalumnes

Per a les exalumnes també, ha estat una experiència retrobar-se i recordar l’època a l’escola. Expliquen que fa un any es van tornar a veure, ja que s’havien tornat a connectar a través de les xarxes socials. Diuen que l’escola per a elles va ser un referent al barri, ja que no hi havia gaire més a la zona i van fer molta pinya. Ara, després de 100 anys de la primera pedra, l’escola ha volgut celebrar l’efemèride posant les vivències en un primer pla per continuar recollint records. A més els alumnes tenen una aula històrica que han convertit en un museu de l’escola.