Figueras va ser tot un referent en la interpretació de música medieval, renaixentista i barroca.Va formar part de la generació de músics que buscava donar un nou enfocament a les partitures anteriors al segle XIX.

El punt de partida de seva la carrera es troba al grup Ars Musicae, una formació que li va brindar l’oportunitat de cantar les obres dels compositors polifonistes més importants del segles XVI.

Casada amb Jordi Savall, amb qui compartia gairebé tots els projectes musicals, Figueras va participar en la fundació del CIMA. La institució, un referent internacional en l’àmbit de la música antiga, va néixer amb una doble voluntat: d’una banda, difondre, documentar i catalogar les partitures d’aquest gènere; de l’altra, convertir-lo en matèria de docència.

Entre les diverses distincions que va rebre hi destaquen, a més de la Creu de Sant Jordi i el Grammy d’aquest mateix 2011, el Grand Prix de la Nouvelle Académie du Disque i el Grand Prix de l’Académie Carles Cros. A més, des de 2003 era dama de l’Ordre de les Arts i les Lletres. I conjuntament amb el seu marit, Jordi Savall, la Unesco la va nomenar artista per la pau el 2008.