26.679 alumnes de la ciutat reben l’ajut de menjador aquest curs 2018-2019, amb un pressupost total de 18 milions d’euros. Això suposa que gaudiran de l’ajut 536 alumnes menys que el curs anterior, un 2 % menys. El Consorci d’Educació constata que hi ha menys famílies que compleixen els barems establerts a la convocatòria, fet que atribueixen a una lleugera millora del context econòmic. Per contra, el nombre d’alumnes amb beca a l’ESO puja un 21 % per la posada en marxa del Programa Instituts a Temps Complet que ha becat 744 alumnes de secundària.

Convocatòria oberta de beques durant tot el curs

La convocatòria d’ajuts es manté oberta durant tot el curs perquè puguin sol·licitar-la famílies noves que es matriculin durant l’any o que vegin variar la seva situació econòmica.

Des del Consorci d’Educació de Barcelona remarquen que l’alumnat que viu situacions especialment desfavorides té garantit l’ajut extraordinari de sis euros. Es tracta d’alumnes amb necessitats educatives específiques i famílies beneficiàries de la renda mínima d’inserció o la renda garantida, a més dels alumnes amb la Targeta Barcelona Solidària (Fons Emergència Social).

El pressupost per a beques ha crescut un 55 %

En total s’hi destinaran 18 milions d’euros. En els darrers cinc anys s’ha incrementat un 55 % el total d’ajuts, passant dels 17.155 beques del curs 2013-2104 a les 26.679 d’aquest curs. El Departament d’Ensenyament ha augmentat l’aportació econòmica en 13,5 milions aquest curs. Gràcies a l’aportació de l’Ajuntament de Barcelona (4,5 milions), es garanteix l’ajut de 6 € diaris a l’alumnat més vulnerable.

Enguany s’ha concedit l’ajut al 74,7 % de les sol·licituds presentades. El president del Consorci d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha remarcat que “tindrà beca tothom que compleixi els requisits” i ha subratllat que només s’han desestimat les peticions dels qui no complien les condicions requerides.

Nou Barris, el districte amb més beques

El districte que registra més peticions de beques menjadors és Nou Barris que concentra el 20 % dels ajuts de tota la ciutat. En aquest districte s’han adjudicat 5.436 ajudes. El segueixen Sant Martí (4.011 beques, 15 % de la ciutat) i Sants-Montjuïc (3.437 beques, 12,9 % ciutat). Per contra, les Corts és el districte on menys beques hi ha (769 ajuts, 2,9 % ciutat).