En els propers mesos, el Parlament debatrà el model policial de Catalunya en una comissió que, entre altres coses, posarà sobre la taula el protocol d’ús dels projectils d’escuma. De fet, aquest dijous la cambra ha instat el govern a modificar el protocol, un pas que el centre de drets humans Irídia han qualificat de “petit avenç” perquè consideren que cal prendre mesures contundents tenint en compte que aquestes bales tenen una “capacitat lesiva” important.

L’advocada d’Irídia Sònia Olivella ha defensat que el protocol dels projectils d’escuma hauria de garantir i especificar que tots els trets que es facin amb aquesta arma siguin per sota de l’abdomen. Precisament, aquesta setmana Irídia ha fet públic el cas d’una noia que va perdre el 70 % de l’oïda durant les protestes postsentència presumptament per l’impacte d’un projectil d’escuma: “Va impactar-li al crani, la van atendre d’urgències, va haver de sotmetre’s a intervencions quirúrgiques importants i ara té seqüeles importants, com atacs epilèptics”, ha detallat Olivella.

Irídia assegura que en els últims anys hi ha hagut almenys tres ferits molt greus pel “foam”

Els fets van passar el 18 d’octubre, durant la vaga convocada en rebuig a la sentència del procés, i, segons Olivella, lluny dels aldarulls de la plaça d’Urquinaona. Assegura que els antiavalots dels Mossos d’Esquadra van actuar quan la protesta ja havia estat desconvocada i sense cap motiu aparent. La víctima no ha volgut presentar una denúncia als jutjats però els advocats d’Irídia sí que han interposat una reclamació administrativa al Departament d’Interior que encara no ha estat resolta.

Durant les protestes postsentència un noi que va participar en la manifestació de l’aeroport convocada per Tsunami Democràtic va perdre un ull per presumptament l’impacte d’una bala d’escuma. Un altre cas més recent és el d’una noia que va patir les mateixes lesions oculars durant els aldarulls de les protestes en suport de Pablo Hasél. Aquests fets s’estan investigant als jutjats i hi ha dos escopeters dels Mossos sota la lupa del jutge.