(ACN) El president de la Comissió de Salut i Medi Ambient del Vall d’Hebron, Jordi Bañeras, va liderar un estudi fa uns anys que demostrava que els dies de més contaminació es produeixen més atacs de cor greus. “La relació és clara”, recorda a l’ACN amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, aquest dilluns. La investigadora Maria Jesús Cruz també adverteix d’un increment de malalties respiratòries i dels seus símptomes, com l’asma, així com altres patologies.

No cal més evidència per demostrar que la contaminació és perjudicial, el que cal és prendre mesures“, diu Bañeras, que proposa incorporar una assignatura de salut i medi ambient a les carreres sanitàries i recollir l’exposició a la contaminació a les històries clíniques dels pacients.

El doctor Bañeras, adjunt del Servei de Cardiologia del Vall d’Hebron, alerta que no s’està tractant la contaminació com un factor de risc de moltes malalties. També la doctora Maria Jesús Cruz, cocap del Grup de Recerca en Pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), deixa clara aquesta relació i adverteix que el risc de la contaminació és “molt evident” en els infants, ja que el seu cos està en ple desenvolupament, i també hi són especialment vulnerables les embarassades i les persones grans.

Més risc de depressió, càncer o malalties intestinals

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, el Vall d’Hebron ha muntat al vestíbul de l’hospital general un panell informatiu en què indica diverses malalties o afectacions en la salut en què la contaminació és un factor de risc. La llista és llarga: depressió, accidents cardiovasculars, infart de miocardi, arrítmia, malalties autoimmunitàries, càncer de pulmó, infeccions respiratòries, malaltia pulmonar obstructiva crònica, asma, dèficits olfactius, síndrome metabòlica i diabetis, malaltia inflamatòria intestinal, hipertensió arterial, osteoporosi, fertilitat reduïda, arteriopatia perifèrica i rebuig als trasplantaments. En les embarassades, la contaminació incrementa el risc de preeclàmpsia, de part prematur del nadó, pes baix en néixer i malformacions congènites.

Missatge als polítics: “La contaminació ens passa factura”

Bañeras defensa la necessitat de prendre mesures urgents per reduir la contaminació perquè beneficiaria tota la població: “Si es posen mesures, hi ha malalties que es reduiran, tant la morbiditat com la mortalitat”. Però, puntualitza, dissenyar polítiques no correspon als sanitaris. “El que sí que ens correspon és informar els polítics i dir que la contaminació ens passa factura en l’àmbit de la salut i l’econòmic”, remarca.

Hi coincideix la doctora Cruz: “Les grans accions corresponen a la política. L’evidència científica hi és. I el que tinc clar és que, si no actuem, aquest és el gran problema que afronta el món actualment”.