No està sent un inici de curs fàcil a l’Institut Escola Arts. Al marge de la pandèmia, el centre està ubicat provisionalment en un edifici llogat pel Consorci d’Educació que es troba en obres. Les famílies es queixen dels treballs que està fent la propietat a la part de l’immoble que no està llogada.

Obres a l’escola provisional

L’escola provisional, ubicada al carrer de l’Àliga, és un espai que el consorci ha llogat a les Filles de la Caritat. Les obres estan actives des de l’inici de curs i, tot i la mediació del districte perquè els treballs s’aturin durant l’horari escolar, les famílies i les mestres asseguren que les molèsties continuen.

Aquesta situació ha posat en peu de guerra les famílies i els educadors, que, a més, tenen una altra lluita oberta amb el consorci: el disseny de l’edifici nou de l’institut escola, on es traslladaran el setembre del 2022.

690 alumnes on ara hi ha 360

La definició del projecte de l’edifici nou enfronta les famílies i el consorci des de fa mesos. Ester Rams, de l’AFA, explica que a l’edifici actual del Coromines —on es traslladaran el 2022— no hi cabran tots els alumnes de l’Institut Escola Arts, que ara estan repartits en diferents ubicacions provisionals.

On ara hi ha 12 grups s’hi hauran d’encabir 26, això vol dir que volen posar 690 alumnes en un lloc dissenyat per a 360“. Per això, l’AFA reclama que s’hi construeixi una quarta planta.

En els primers plantejaments, el consorci no preveia aquesta ampliació, tot i que ara reconeix que “no hi ha res tancat i s’està acabant de definir el projecte amb la comunitat educativa”.

Un projecte que vinculi escola i barri

Rams diu que sense un pis més, els grups només disposaran de la seva aula, “no tindran espais comuns com ara aules de música ni aules de plàstica, per exemple”. A més, volen un projecte que vinculi el centre amb el barri i per tant que s’obri a la plaça de Joan Corrades, ara en força mal estat.

Una fusió progressiva

L’Institut Escola Arts es va posar en marxa el 2019 amb l’objectiu de crear un nou projecte educatiu innovador a partir de la fusió de l’Escola Miquel Bleach i l’Institut Joan Coromines, tots dos centres del barri d’Hostafrancs.

La fusió s’està fent de manera progressiva i està previst que culmini el 2022, quan tots els alumnes deixaran les seves ubicacions provisionals i es traslladaran a l’edifici del Coromines.