La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el pla de desescalada que prepara el govern per al proper 23 de novembre preveu aixecar les restriccions de les activitats a l’aire lliure de forma progressiva. Vergés ha dit que no en poden avançar els detalls, perquè primer ho han de treballar amb els sectors afectats. “Segurament pugui haver-hi algun pas més, però ho anirem explicant”, ha afirmat. Tot i això, ha dit que s’establiran diversos trams de reobertura, “tres o quatre”, que tindran una periodicitat de 15 dies, i prioritzant tot el que es pugui fer a l’aire lliure. En el moment d’avançar aquest pla de desescalada, el govern va posar d’exemple la reobertura de les terrasses de bars i restaurants, però no en va donar més detalls.

La consellera ha alertat que “si no es fa bé la reobertura, el sistema sanitari es pot veure molt perjudicat”. Actualment les dades indiquen una baixada significativa dels contagis, tot i que encara no s’ha arribat al pic de la pressió assistencial als hospitals i a les UCI. De fet, Salut preveu que el proper dilluns no s’arribarà als 300 pacients a l’UCI que s’havia marcat com a nivell màxim per començar a aixecar les restriccions. Actualment hi ha 2.535 persones hospitalitzades per covid, i 587 llits de crítics ocupats, i la taxa de contagis és de 0,78.

“No podem fer com a l’estiu”

Pel coordinador de la unitat de seguiment de la covid, Jacobo Mendioroz, cadascú ha ser ser conscient individualment de com farà aquesta sortida del confinament. Mendioroz demana que, quan s’aixequin les restriccions, no es tornin a fer reunions multitudinàries o tenir una elevada interacció social, sinó que es mantinguin les trobades familiars. “No ho podem fer com a l’estiu”, ha sentenciat.

“Podrem fer més coses, però les haurem de fer de manera diferent”, avisa Mendioroz. Només així, assegura, “tindrem alguna possibilitat de mantenir l’epidèmia controlada”. El coordinador de la unitat de seguiment de la covid recorda que, tot i que les dades han millorat, seguim en un moment “complicat” i que arriben els mesos d’hivern, quan el creixement de casos amb el fred és exponencial.

Salut prepara un protocol per fer tests antigen a les farmàcies

A preguntes dels periodistes, Salut ha afirmat que aposta per fer tests d’antigen a les farmàcies tot i que encara no hi ha cap protocol establert. Mendioroz ha detallat que la intenció és preparar un document marc perquè aquestes proves ràpides, amb resultats en 15 minuts, tinguin totes les garanties de traçabilitat i de seguretat per als usuaris: “No ens interessa que hi hagi aglomeracions, com s’ha vist en altres països, en què en una cua es barrejaven persones amb símptomes i d’altres, sense.” ha dit.

Baixen els delictes durant el confinament

Pel que fa a les denúncies, el darrer cap de setmana s’han posat 2.738 a tot Catalunya, entre Mossos i policies local, 915 de les quals aquest diumenge. També s’han denunciat 27 establiments (tres el diumenge). A més, a Barcelona es va detectar una festa il·legal amb 15 persones a l’Eixample.

D’altra banda, els Mossos han detectat un descens dels delictes arran del confinament. Si el novembre del 2019 n’hi havia 1.783 de mitjana setmanal, aquesta última setmana han estat 1.247 (669 diumenge). També han baixat els furts, de 583 setmanals el novembre de l’any passat als 310 actuals.