Pels voltants de la nau calcinada de Badalona s’hi han passejat, aquest divendres al matí, algunes de les gairebé 200 persones que hi malvivien. Els inquilins amb qui ha pogut parlar betevé lamenten que, després de més de 10 anys en precari, sigui ara ─amb la tragèdia de l’incendi─ quan se’ls miri. La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) reclama canvis en la política migratòria perquè episodis com aquest no es repeteixin.

El Drameh Bubakar, un dels joves que vivia a l’edifici, encara no es fa a la idea del que ha passat; ell era allà quan es va cremar. Ja feia un temps que hi dormia, recollia ferralla i, explica, tot era molt precari. No tenien aigua corrent i, de fet, l’havien d’anar a buscar a les fonts públiques. “Si tingués papers i una feina a Espanya, podria pagar-me un pis, una habitació… el que volgués per viure bé. Però no tinc papers, ni feina“, relata Bubakar.

Drameh Bubakar passeja pels voltants de la nau calcinada

Ara dormen repartits per algunes naus de l’entorn que altres persones migrades també havien ocupat. El portaveu del col·lectiu, Mohamed Lamine Ba, insisteix que l’únic que volen és “tenir una vida digna, com una persona d’aquí”. Des de la CCAR exigeixen a l’administració que doni alternativa a tothom per evitar tragèdies com la de Badalona. Assenyala el fracàs de la Llei d’estrangeria perquè, diu, deixa els migrants sense drets.

“Estan condemnats a viure en situació irregular i com si fossin invisibles. Això, en una societat com la nostra, no ens ho podem permetre“, sentencia Miguel Pajares, president de la CCAR. “Si hi haguessin 200 persones vivint en una nau que tinguessin nacionalitat espanyola, seria un escàndol inadmissible per a tothom”, afegeix. La Comissió i altres entitats, com Arrels Fundació o SOS Racisme, exigeixen responsabilitats als governants.

Recollida de menjar i roba a Sant Andreu

En espera d’una solució per a tots els inquilins de la nau, la solidaritat ja ha traspassat Badalona. Al barri de Sant Andreu de Barcelona s’ha habilitat un punt de recollida de menjar, mantes i roba d’abric. Diversos col·lectius i veïns de la zona s’han organitzat a l’espai ocupat anomenat La Cinètika ─al número 32 de la rambla de Fabra i Puig─ i, de moment, desenes de persones ja s’hi han acostat.