Els Bombers de la Generalitat han donat per finalitzades les tasques d’extinció de l’incendi a Badalona d’una nau industrial abandonada i ocupada al barri del Gorg. Aquest dijous al vespre han aixecat el dispositiu d’emergències després de revisar l’immoble. A partir de divendres començaran les tasques d’enderroc que aniran a càrrec d’una empresa que contractarà l’Ajuntament de Badalona. Els Bombers i els Mossos d’Esquadra continuaran treballant a la zona per garantir que les tasques es fan amb seguretat.

Després que els bombers hagin trobat els cossos sense vida de tres persones i un cop extingit l’incendi, els esforços s’han centrat a inspeccionar la nau per descartar que hi hagués més víctimes mortals. Segons ha explicat el subdirector, David Borrell, ho han fet amb drons i unitats canines, que no han trobat cap altra víctima més a dins. Per això, donen pràcticament per descartat que hi hagi més cadàvers.

Després, han donat per acabada la fase 1 del dispositiu, i ara arrencarà la fase 2 o d’enderroc. Els bombers no dirigiran aquests treballs, però mentre duri el procés continuaran col·laborant i assessorant l’empresa que es faci càrrec de l’operació.

Els Mossos estudien les causes del foc

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que serà un procés lent perquè el foc ha malmès molt l’estructura de l’edifici. Els Mossos d’Esquadra s’han fet càrrec de la investigació, però de moment no se sap la causa que hauria provocat l’incendi. Per això, ha remarcat que ara la feina és de la policia científica i de la divisió d’investigació criminal dels Mossos d’Esquadra.

El conseller també ha remarcat que els agents de la policia catalana continuaran treballant per tancar el perímetre de la nau industrial. L’objectiu és garantir la seguretat de veïns, però també permetre que l’empresa d’enderroc i els bombers puguin treballar-hi.

Albiol demana més recursos per als municipis

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha demanat fer una reflexió seriosa sobre aquests fets i ha assegurat que els “ajuntaments hi tenim les mans lligades”. Per evitar que una desgràcia com aquesta torni a passar, ha demanat “més marge per actuar als municipis”. Albiol ha insistit que els ajuntaments necessiten instruments per fer front a la situació, perquè si no, ha avisat “que això es repetirà a Barcelona i a altres municipis”.

Albiol també s’ha compromès que els treballs d’enderroc comencin de seguida i ha donat instruccions als serveis tècnics perquè s’agilitzin els tràmits de contractació. També ha assegurat que els treballs continuaran durant el cap de setmana perquè “els veïns de Gorg puguin recuperar la normalitat el més aviat possible”.

Set psicolègs d’emergències i cinc traductors

El Servei d’Emergències Mèdiques també ha fet balanç del dispositiu. Antonio Carvallo, cap de la Regió Metropolitana Nord, ha explicat que fins al llocs dels fets s’han desplaçat un total de 43 operatius, entre els quals set psicòlegs d’emergències i cinc traductors d’idiomes per poder atendre les víctimes.

En total s’han atès 25 persones amb patologia traumàtica o mèdica i 15 persones més han rebut un tractament psicològic d’emergència. Entre els ferits, s’ha traslladat nou persones a l’hospital, tres de molt greus i sis de menys greus. Els 16 restants han rebut l’alta al mateix lloc.