Els Bombers de la Generalitat han trobat els cossos sense vida de tres persones en l’incendi a Badalona d’una nau industrial abandonada i ocupada al barri del Gorg. No es descarta que hi puguin haver més víctimes mortals a l’interior de l’edifici. Els Mossos treballen amb la Unitat Canina del cos en les tasques de recerca.

L’incendi, que es va declarar dimecres a les nou del vespre, està controlat. Tot i això, hi continuen treballant 26 dotacions de Bombers. Les flames ha malmès molt la nau, que ha entrat en col·lapse, i correr el perill d’ensorrar-se. De fet, els Bombers han tingut moltes dificultats per accedir a l’interior de l’espai, on ja s’han produït quatre col·lapses parcials, que han posat en risc els bombers que hi treballen.

Els bombers descarten accedir a l’edifici

Durant la valoració de l’estat de l’edifici d’aquest dijous al matí, que s’ha fet amb drons i escales mecàniques, s’ha descartat que els bombers hi pugin entrar i la nau s’haurà de desenrunar a poc a poc. Aquesta feina es pot allargar dies i la farà una empresa especialitzada. Encara s’està avaluant l’estat d’una segona nau, situada just al costat, i que també ha quedat malmesa.

Un cop els Bombers hagin decidit com s’actua, hi intervindran els Mossos d’Esquadra, que obriran una investigació per determinar les causes de l’incendi. De moment, segons ha explicat el conseller Sàmper, “no hi ha cap hipòtesi”. De la seva banda, el Síndic ha anunciat que ho investigarà d’ofici.

23 persones ferides a l’incendi de la nau

Hi ha 23 persones ferides, tres en estat crític, quatre de greus i la resta lleus. No es descarta que la xifra de ferits o de víctimes augmenti, atès que, segons els càlculs de l’Ajuntament, a dins la nau hi han arribat a conviure de 150 a 200 persones. Diverses persones també han escapat de les flames saltant per les finestres de l’edifici.

Els bombers han rescatat una trentena de persones per les dues façanes, però desconeixen si altres ocupants han pogut abandonar abans la nau. La majoria dels ferits s’han fet les lesions perquè han saltat de l’edifici. Els ocupants eren persones amb un alt grau de vulnerabilitat. Pel vicepresident, Pere Aragonés, es tracta d’una “tragèdia sobre la misèria econòmica” i ha garantit que el govern posarà tots els mitjans per atendre als afectats.

També la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha ofert tots els mitjans de l’Estat “que siguin necessaris”. També ha fet una crida a totes les administracions a reflexionar sobre la situació de vulnerabilitat i a trobar-hi solucions conjuntes.

15 persones ateses en un centre d’acollida

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha explicat que l’Ajuntament ha pogut censar 60 persones que vivien a l’interior de la nau en el moment de l’incendi. D’aquestes, però, només 15 han acceptat ser ateses per Serveis Socials i s’estan en un centre d’acollida.

Albiol ha assegurat que l’Ajuntament ja havia advertit que aquesta nau estava ocupada, que “hi podia haver una desgràcia”, i que s’havia actuat urbanísticament per intentar desallotjar-la. De fet, ha assegurat que aquest mateix dimecres al vespre patrulles de la Guàrdia Urbana de Badalona i de la Policia Nacional estaven fent un control perimetral fins a 15 minuts abans de l’inici de l’incendi per “problemes de convivència”.

L’Ajuntament de Badalona decretarà tres dies de dol oficial.

Colau demana una resposta social urgent

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lamentat les morts en aquest incendi i ha reclamat la implicació de totes les administracions “per donar resposta urgent a l’emergència social que hi ha al darrere”. Colau ha assegurat que tant els Bombers de Barcelona com el CUESB continuaran col·laborant en tot allò que calgui, com han fet durant les primeres hores del sinistre.

També el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha asssegurat que segueixen amb preocupació l’incendi de Badalona i ha traslladat el condol als familiars de les víctimes.

El govern declara dol nacional

El govern ha declarat dol a tot Catalunya per aquest divendres 11 de desembre amb motiu d’aquest greu incendi. Durant aquest dia se suspendran les celebracions oficials i les banderes onejaran a mig pal als edificis i dependències de la Generalitat i a les corporacions públiques a Catalunya. Així ho expressa el decret que ha signat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. A més, des de la Generalitat també expressen l’acompanyament a les famílies de les víctimes.