nadons a l'hospital

La pandèmia ha provocat una gran preocupació també en dones lactants, per la possibilitat de contagiar-se i transmetre el virus als fills durant l’alletament, i també pels possibles efectes nocius de la vacunació. Ara, però, un estudi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha demostrat l’existència d’anticossos específics contra el SARS-CoV-2 (IgG) en llet i en sang de dones lactants que han estat vacunades amb Pfizer-BioNTech.

El treball va començar al febrer amb Erika Esteve, una professional del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i mare lactant d’un nadó que volia vacunar-se. En aquell moment va constatar el buit d’informació sobre la vacunació en aquest grup de població i és això el que va acabar impulsant la recerca. En l’estudi hi han participat un total de 32 professionals, de qui s’ha analitzat la llet materna en tres moments diferents del procés de vacunació, amb la qual cosa se n’ha confirmat l’increment dels anticossos.

La decisió, en mans de les mares

Cal tenir en compte que aquest grup de població ha estat exclòs dels assajos clínics per a l’aprovació de les vacunes contra el SARS-CoV-2, encara que les principals autoritats científiques consideren que les vacunes ARNm (ARN missatger) són segures. En aquest sentit, en recomanen l’administració en casos en què la possibilitat de contreure la malaltia sigui més elevada que els potencials riscos de la vacunació, i deixen la decisió de mantenir l’alletament en mans de les mares

Els resultats de l’estudi LacCOVID obren la porta al fet que la vacunació amb les noves vacunes ARNm contra la covid-19 pugui tenir un efecte protector en els infants alletats, sense provocar efectes adversos ni en les mares ni en els fills. D’aquesta manera, “encoratgen totes les dones lactants que estiguin donant el pit a vacunar-se amb les vacunes basades en ARNm sense interrompre l’alletament”, apunten els coordinadors del treball, Erika Esteve i Vicens Díaz de Brito.

De moment s’han publicat ja els resultats de 18 de les 32 participants en l’estudi, que continua ara fins a completar el seguiment de totes les participants.

Comparteix a: