Una cinquantena de dones s’han concentrat aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume per mostrar suport a la menor de 16 anys violada amb acarnissament a Igualada durant la nit de Tots Sants. Amb la concentració han volgut fer palesa “la indignació i la ràbia” davant un nou cas del que encara no es té cap sospitós, però els primers indicis apunten a una violació en grup.

A la concentració hi han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge. La Generalitat ha condemnat l’agressió sexual. “No és culpa de les dones que són agredides, tenim dret a poder anar soles, acompanyades, begudes, a qualsevol hora o lloc sense ser agredides”, ha afirmat Verge. La conselleria d’Igualtat i Feminismes ha posat a disposició de la víctima i el seu entorn els serveis de la xarxa especialitzada d’atenció i recuperació de les violències masclistes.

Arreu de Catalunya han sorgit de forma espontània concentracions per mostrar el rebuig a aquesta violació. En el cas de Barcelona, se n’ha fet ressò Novembre Feminista, un espai que agrupa diverses dones i col·lectius. Aquest moviment considera que la “brutalitat” del cas feia necessari sortir al carrer com a resposta, amb un lema ben contundent: “Fúria feminista contra la violència masclista”.

Ingressada a l’UCI amb un traumatisme cranioencefàlic

Mentrestant, la jove, de 16 anys, roman ingressada a l’UCI de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona amb ferides greus. Els fets van succeir la nit de Tots Sants en un polígon industrial d’Igualada, quan la víctima es dirigia cap a l’estació de Ferrocarrils. La noia va ser trobada inconscient a les sis del matí. Els Mossos d’Esquadra investiguen el cas però de moment no hi ha cap detenció.

Denuncien que és un “problema estructural”

Novembre Feminista considera que fets com el d’Igualada evidencien un problema que consideren “estructural” i per al qual reclamen mesures socials i preventives. “Les dones sortim amb por al carrer, sobretot de nit, i això ja és un fet estructural al qual cal fer front. Sortir en concentracions com aquesta és una manera d’empoderar-nos”, assegura Montse Benito, de Novembre Feminista.

Benito considera la concentració d’aquest dimecres una prèvia a la manifestació prevista per al 25 de novembre al passeig de Gràcia amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. En aquesta manifestació volen aixecar la veu contra situacions de violència com la que li ha tocat viure a la jove igualadina.