Els veïns del Gòtic estan en peu de guerra perquè asseguren que no disposen dels contenidors necessaris per poder reciclar. Teresa Picazo, veïna del barri, ens convida a passejar pels seus carrers per ensenyar-nos la manca d’aquestes opcions.

Falten uns 60 contenidors

Els veïns asseguren que, a hores d’ara, la zona del Gòtic Nord és la que té menys contenidors i que cal desplaçar-se gairebé a la perifèria del barri per poder trobar-los. Comencem el recorregut a la plaça Nova, just davant de la Catedral. Aquí la Teresa ens fa evident que hi ha prou espai per ubicar-hi els tres contenidors de reciclatge. També posa en dubte un dels arguments principals que utilitza l’Ajuntament per no ubicar més punts de recollida d’escombraries: l’estretor dels carrers del barri. “Ja ho veieu, per aquí passen constantment camions de repartiment i per tant no és un problema de les dimensions del carrer“. Segons els càlculs de l’Associació de Veïns del Gòtic, falten una seixantena de contenidors.

L’Ajuntament ens diu que els camions de la neteja no poden circular perquè els carrers són molt estrets. Però, com veieu, en aquest caos hi ha camions i furgonetes i circulen a totes hores
Teresa Picazo, veïna del Gòtic
La Teresa a la plaça Nova i envoltada de camions de repartiment

Els contenidors donen mala imatge

Els veïns creuen que el Gòtic està patint un greuge comparatiu amb la resta de barris que també tenen carrers estrets, que, assegura la Teresa, no tenen una manca de contenidors.

Llavors, per què hi ha aquesta mancança? L’associació de veïns creu que és una qüestió d’imatge. El Gòtic és un dels rovells de l’ou de la Barcelona turística i creuen que a l’Ajuntament no li interessa una imatge d’un turista envoltat de contenidors. La Teresa també apunta que l’espai públic al Gòtic està molt cobejat i que els restaurants no volen tenir un altre competidor que pugui treure espai a la seva terrassa.

Una de les raons per les quals pensem que aquí no hi ha contenidors és perquè l’espai públic del Gòtic està molt cobejat. Òbviament no posaran una terrassa d’un bar o un restaurant al costat d’un contenidor
Teresa Picazo, veïna del Gòtic
La Teresa a la plaça de Madrid, on hi ha tres contenidors per reciclar

Pel que fa a la fracció orgànica i la de rebuig, els veïns del Gòtic han de baixar les escombraries de 20 a 22 h. La Teresa, però, es queixa que ningú separa aquestes dues fraccions i, a la pràctica, no s’estan separant de manera rigorosa.

L’Ajuntament planeja canvis per al 2022

L’Ajuntament assegura que la recollida, porta a porta, es fa amb dos vehicles de neteja diferents per poder separar l’orgànica del rebuig. Precisament s’aplica aquest tipus de recollida perquè la morfologia dels carrers del Gòtic no permet col·locar-hi contenidors i no és possible que hi arribin els vehicles de recollida de residus.

Tot i això, segons el nou contracte de neteja previst per al 2022, la recollida dels plàstics, vidres i papers al Gòtic també es farà utilitzant el sistema de la recollida porta a porta, per la qual cosa els contenidors encara seran menys necessaris.