“La immunitat creuada contra altres coronavirus ens pot estar protegint de la covid-19”

. Així explica el cap del Servei d’Immunologia de l’Hospital Clínic, Manuel Juan, “la rapidesa amb què s’ha apaivagat la pandèmia” al nostre país. És la hipòtesi amb què treballarà un nou consorci europeu d’hospitals liderats pel Clínic-IDIBAPS, en un projecte d’investigació que vol esbrinar el paper d’unes cèl·lules, els limfòcits T, en la resposta immune del nostre cos contra la infecció covid-19.

Els investigadors han comparat la infecció covid-19 amb un incendi. La majoria de persones són capaces d’apagar-lo ràpidament i passen la malaltia d’una manera lleu. Però, en d’altres, el foc es propaga i han d’entrar en joc els bombers. I d’aquests n’hi ha de diversos tipus. Els anticossos són els més coneguts, però aquest nou projecte d’investigació internacional planteja que, per sobre d’aquests, hi ha unes cèl·lules, els limfòcits T, que ens podrien aportar una protecció encara més efectiva.

Per això, en el marc d’aquesta investigació, volen trobar eines “que permetin detectar i estimular la resposta cel·lular T” per eliminar el virus, “especialment en aquells casos en què no hi ha anticossos enfront la infecció. A diferència dels anticossos, els limfòcits T són més difícils de detectar. Un altre dels objectius d’aquest projecte serà, per tant, trobar mètodes més ràpids i efectius per mesurar la presència d’aquestes cèl·lules en cada pacient.

La resposta excessiva del sistema immune, principal causa de mort

Amb la investigació, es pretén desenvolupar diverses propostes d’immunoteràpies cel·lulars que puguin ser útils a cada fase de la infecció. És especialment delicada la hiperresposta immunològica que pateixen alguns pacients a l’etapa final de la malaltia que, sovint, provoca la mort. Seguint amb la metàfora de l’incendi, el cos genera tants bombers que s’esfondra l’edifici. Ser capaços de controlar aquests limfòcits T podria evitar aquesta resposta exagerada.

Dos anys d’investigació

Darrere d’aquesta investigació, que es preveu que duri dos anys, hi ha un consorci d’hospitals amb centres d’Espanya, França i Itàlia. És possible gràcies a la injecció de cinc milions d’euros de capital privat per part de l’empresa de telecomunicacions Cellnex.