La investigació dels trastorns bipolars ha fet un nou pas endavant amb un estudi científic que ha comptat amb la participació de l’Hospital Vall d’Hebron i de l’Hospital Clínic. Segons informa el Vall d’Hebron en un comunicat, es tracta del major estudi fet fins ara sobre l’heretabilitat del trastorn bipolar, que ha permès identificar fins a 33 variants genètiques noves relacionades amb aquesta patologia mental.
Les troballes obren vies per a la investigació de noves dianes terapèutiques, és a dir, nous fronts pels quals intentar aturar la malaltia o frenar-ne l’evolució. També en l’exploració de fàrmacs per tractar-la, alguns dels quals ja es fan servir en altres dolències i es podrien reutilitzar per combatre el trastorn bipolar.
En l’estudi s’han analitzat més de 7,5 milions de variacions comunes en la seqüència d’ADN de gairebé 415.000 persones, de les quals més de 40.000 patien trastorn bipolar. Com a resultat, es van detectar 64 variants genètiques associades a la patologia, de les quals 33 van resultar ser totalment noves.
Gens comuns amb altres trastorns
Concretament, es van trobar variants genètiques relacionades amb la comunicació neuronal i la senyalització del calci, molt rellevants per al sistema nerviós central. També es van detectar llocs on s’ubiquen els gens fins ara associats amb patologies com l’esquizofrènia i la depressió major i, en menor grau, amb trastorns com l’anorèxia, el TDAH i l’autisme, o també amb el tabaquisme, l’addicció a l’alcohol i la mala qualitat de la son.
L’estudi és fruit de la col·laboració internacional dins del Grup de Treball en Trastorn Bipolar del Psychiatric Genomics Consortium, i també hi han participat altres investigadors de la UB, la UAB, l’ISGlobal o la Universitat de Granada.