Entitats com SOS Racisme i Open Society Justicie Initiative han portat fins al Tribunal d’Estrasburg el cas de Zeshan Muhammad. És un jove pakistanès de 26 anys i que resideix a Catalunya des que en tenia 13. El 29 de maig del 2013, agents de la Policia Nacional li van demanar la identificació quan estava al passeig de Joan de Borbó. Ell va preguntar-ne el motiu i assegura que li van respondre que era pel seu color de pell. Aleshores va iniciar un periple judicial que s’ha allargat cinc anys. El Ministeri de l’Interior va desestimar la seva reclamació administrativa i també ho va fer el Tribunal Constitucional. Ara està en espera de la resposta del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, que ha acceptat la demanda i ha de dictar sentència.

El Govern espanyol justifica les identificacions per perfil ètnic

Segons les entitats i la seva advocada, el Govern espanyol, en la resposta a la demanda presentada, ha reconegut que les detencions per perfil ètnic estan justificades si es produeixen en el marc del control migratori. De fet, l’última vegada que el Constitucional es va pronunciar sobre aquesta qüestió va ser el 2001, arran d’un altre cas semblant. Segons la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, la resposta de l’alt  tribunal va ser la mateixa que ara ha formulat l’estat i afegeix que és molt greu perquè “se’ns està dient que les persones amb nacionalitat espanyola només poden ser blanques”.

Sense dades oficials

Una de les crítiques de les entitats és que el Ministeri de l’Interior no recull les dades sobre identificacions per perfil ètnic. Segons SOS Racisme i Open Society Justicie Initiative, un 60 % de les persones d’ètnia gitana han estat identificades alguna vegada per la policia. També un 45 % dels ciutadans magrebins i un 29 % de les persones de procedència africana o llatinoamericana. Una de les seves demandes és que tal com passa en altres països, la policia estigui obligada a omplir un formulari cada vegada que faci una identificació. Ara fa uns mesos SOS Racisme va iniciar la campanya “Pareu de parar-me” per denunciar aquests abusos.